Jövőre is maradt bőven tennivaló

90

A jó pénzügyi év mellett a jogállamiság terén kérdőjelek vannak – fogalmazott évértékelőjében Szentes Csaba. Madéfalva polgármestere úgy véli, a helyi földosztó bizottságok munkáját más feladatkörrel is el kellene látni, mivel így csak ügycsomók összeállításával foglalkozhatnak, a tulajdonjogok rendezésével nem haladnak.

Szentes Csaba: ember kell továbbra is, aki közügyet vállal ebben a rendszerben
Szentes Csaba: ember kell továbbra is, aki közügyet vállal ebben a rendszerben

Madéfalva polgármestere úgy véli, sok olyan kihívással kellett szembenézzenek az év folyamán, amelyek nem szabadna felmerüljenek egy normális jogállamban. A polgármester itt a magyar nyelvhasználatot és a feliratok ügyét említette. Szentes Csaba ugyanakkor elmondta: a napokban Budapesten, a Magyarság Házában részt vett egy találkozón, ahol megdöbbenéssel hallgatta, ahogy az egyik ausztriai település képviselője örömként számolt be arról, hogy a püspök megengedte, magyarul misézzenek. A polgármester szerint a hallottak alapján máshol is vannak gondok még a nyelvhasználati jogok kapcsán.
Pénzügyileg jó évet zárnak Madéfalván. Bár ilyen tekintetben bal lábbal indult az év, időközben helyreállt a költségvetési mérleg. A pályázatokat sikerült időben befejezzék, az elszámolások után bejöttek ezek a pénzek is – értékelte az idei évet megkeresésünkre Szentes Csaba.
Madéfalva polgármestere elégedetlen a tulajdonjogok rendezésével. Szerinte itt törvénykezési probléma van, hiszen a helyi földosztó bizottságok feladata csak az ügycsomók összeállítására terjedhet ki, nincs más feladatkörük, felelősségük.
– Mi vállalnánk felelősséget is, de ezt a törvény nem engedi, és most már minden apróságot csak bírósági úton lehet megváltoztatni. A legtöbb probléma a nevekkel kapcsolatos. A példa kedvéért mondom, hogy visszakérte a földet Szabó Károlyné, de ilyen személy nem létezik, akinek a személyazonossági igazolványában ez a név szerepelne. Ezt le kell vezetni családfákkal, anyakönyvi aktákkal bizonyítani kell, hogy ki is az a személy – mondta a polgármester.
Szentes Csabától megtudtuk, a hivatalban éppen ezért rengeteg aktacsomót összeállítottak, hogy tudják bebizonyítani: aki a tulajdont kéri, az igenis tulajdonos vagy résztulajdonos.
Madéfalva vezetője pozitívan értékelte az emberek hozzáállását a közügyekhez. Azt mondta: ez abban is megnyilvánul, hogy hányan vesznek részt a falugyűléseken. Úgy véli, ezen a téren idén is fejlődés figyelhető meg.
– Nekem továbbra is az a célom, hogy az, aki bejön a hivatalba, ne úgy érezze, hogy a bíróságra jött, ahol viselkedni kell, meg kell felelni, hanem ez az életének a része. Ha kérdése van, ott választ adnak. A hivatal segítsen, szolgálja az embereket, ne felettese legyen – fogalmazott Szentes Csaba.
Madéfalva polgármestere a jövő évi választás kapcsán kifejtette: eddig sem a választási ciklusokban mérték a teljesítményt vagy az elképzeléseket. Azt mondom, hogy megoldatlan feladat Madéfalván is rengeteg van. Ember kell továbbra is, aki közügyet vállal ebben a rendszerben, ami eddig sem volt egy hálása feladat Romániában. Ma ez egyáltalán nem egy olyan feladat, amire még annak sem érdemes vállalkoznia, aki hivatásának érzi a közügyeket. Amit vállaltunk a választásokig, azt próbáljuk érvényesíteni. Az a jövő zenéje, hogy a választásokra kivel, hogyan készülünk, kivel mi lesz.

Daczó Dénes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek