Jövőre három új óvoda építése kezdődhet el a megyében

123

Csíkcsicsóban, Lövétén és Fe­nyéden új óvoda épül a következő években, Csíkszentdomokoson a régi napközit fejlesztik új napközivé, Csíkdánfalván pedig felújítják a Petőfi Sándor Iskolaközpontot és a majdani tangazdaság istállóját, továbbá új gépsorokat vásárolnak. Minderre 2,1 millió euró áll a helyi önkormányzatok rendelkezésére.

Szentdomokoson meglévő óvodaépületet (balra) alakítanak napközivé Fotók: László F. Csaba

A Vidéki Beruházásokat Fi­nanszírozó Ügynökség (AFIR) oktatási intézmények fejlesztésére tavasszal kiírt pályázatára 31 projektet nyújtottak be, közülük 29 nyert a december 5-én közzétett elbírálási eredmények szerint. Különösen jól szerepeltek a Hargita megyei pályázatok, amelyek mindegyikét pozitívan bírálták el, és a 10,9 millió eurós összeg közel egyötödét, 2,1 millió eurót elhozták.

Meglévők korszerűsítése
A legnagyobb pontszámot Hargita megyéből Csíkszent­do­mokos érte el. Az általuk elnyert 294,5 ezer euróból teljes felújítást végeznek azon az önkormányzati tulajdonú épületen, amely a rendszerváltás előtt napköziként működött, jelenleg pedig óvoda.
– Csíkszentdomokoson hat épületben folynak óvodai tevékenységek, ezek egyike a régi napközi. Ezt az épületet alakítjuk a mai normáknak eleget tevő napközivé, és a későbbiekben itt fog működni a község hosszabbított programú óvodája – közölte Karda Róbert polgármester.
Csíkdánfalván 496 ezer euróból kezdődhet el a Petőfi Sándor Iskolaközpont főépületének rég várt felújítása, és ugyancsak felújítják a tervezett tangazdaság istállóját, amelyet gépsorokkal szerelnek fel.
– Annyit tervezünk megvalósítani, amennyire ez a pénz elég lesz. Arra készülünk, hogy az iskolaépületet a nyári szünetben tatarozzuk, az istálló korszerűsítését pedig bármikor végezhetjük, amint meglesz rá a pénz – fejtette ki Bőjte Csongor Ernő dánfalvi polgármester.

Nulláról kezdve
Csíkcsicsóban egyelőre csak annyi biztos, hogy a sportpálya térségében új óvoda épül: az még bizonytalan, hogy pontosan hová, mint ahogy az is, hogy mi lesz a focipályával. A 424 ezer euróból létesülő óvoda ugyanis „belenyúlhat” a pályába.
– A jóváhagyott összeg fedezi a teljes megvalósítást. Négy terem, továbbá tálaló, öltöző, mosdók és az óvodai személyzet számára iroda kap helyet az épületben. 120 gyermek befogadására lesz alkalmas, ebből is látszik, hogy a jelenleginél nagyobb gyermeklétszámmal számolunk – részletezte Péter Lukács polgármester. – Az épület és udvara meglehet, hogy valamennyi területet elvenne a jelenlegi focipályától, és mivel a későbbiekben magyar kormánytámogatásból napközit is szeretnénk építeni a szomszédságába, egyelőre kérdéses, hogy pontosan mi hol lesz. A focipálya sorsa tavasszal dől el – tette hozzá. Az elöljáró úgy becsüli, hogy a következő év a papírmunkával telik el, és reményei szerint 2019 tavaszán nekifognak a kivitelezésnek.
Lövétén a polgármesteri hivatallal szemben levő önkormányzati tulajdonú épület helyén létesülne a hosszabbított programmal működő óvoda.


– A bontást önerőből megoldjuk, és amint az AFIR-os pénzek rendelkezésünkre állnak, nekifoghatunk a kivitelezésnek. 30 gyermek befogadására alkalmas, háromszintes épületben gondolkodunk, amelynek földszintjén és emeletén egy-egy terem, pinceszintjén ebédlő lesz – mondta Mihály Dénes polgármester, hozzátéve, hogyha a közbeszerzési törvények nem változnak, nem tudja, mikor foghatnak neki a kivitelezésnek. Az AFIR 400,7 ezer eurója az építkezést és berendezést teljes mértékben fedezi.
Fenyéd számára is sokat jelentene az új óvoda, jelenleg ugyanis egyházi épületbe járnak a kicsik. A műfüves focipálya mellé négy tágas teremmel tervezik az új óvodát. Kicsi, középső és nagycsoportosok számára lenne egy-egy saját mosdóval ellátott terem, továbbá egy rendezvényterem is helyet kapna az épületben.
– Ez bő 800 ezer eurós projekt, a 497,5 ezer lej mellé tehát még jócskán kell pénz. Még nem tudni, mikor köthetünk szerződést az AFIR-ral, de ahogy ez megtörtént, elkezdjük a munkát, és közben további forrásokat keresünk – közölte a község elöljárója, Bokor Botond.
A Hargita megyei pályázatok egyébként kivétel nélkül elnyerték az általuk igényelt összeg teljes egészét.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek