2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Jövőre a német zene lesz a fő tematika

A reneszánsz táncházzal a tegnap este véget ért a 35. Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A visszajelzések alapján a szervezők úgy érzik, hogy ezúttal is egy nagyon nívós rendezvényt sikerült megvalósítaniuk, a koncertek helyszínei rendre megteltek. Ugyanakkor elárulták, a következő évben a német zene lesz a fő tematikája az immár európai szinten is elismert fesztiválnak.adamgyula_88 (1)

[dropcap]C[/dropcap]sütörtök estétől hat országból tizenhat együttes lépett színpadra a Mikó-vár udvarán, a Szent Ágoston-templomban, a csíkszeredai református templomban, a csíksomlyói kegytemplom előtti téren, a Nagy István Művészeti Középiskolában, a gyergyószárhegyi kultúrotthonban, a csíkbánkfalvi Keresztelő Szent János-kápolnában, és a hagyományokhoz híven, Csíkszereda közterein.
Kérdésünkre Ferencz Angéla, a szervező Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője elmondta, a visszajelzések alapján úgy látja, hogy egy nagy ívű fesztivált sikerült megszervezniük a legapróbb részletekre is odafigyelve, és nagyon értékelték a külföldi vendégek is a fogadást, a velük való törődést, a szervezés professzionalizmusát, és reméli, hogy ezzel is viszik a fesztivál hírnevét. Hozzátette, azok a zenészek, akik nagyon sok fesztiválon vesznek részt Európa-szerte, szakmailag nagyon színvonalas, nagyon nívós rendezvényként határozták meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivált. Kifejtette, ez abból is kitűnik, hogy milyen híres együttesek léptek itt fel, illetve gazdagítja és különlegessé teszi a fesztivált a nyári egyetem léte, hogy a diákok, akik folyamatosan tanulnak, részt vesznek a fesztiválon, és a koncertek előtt is fellépnek minikoncertek formájában.
– Velünk volt az idő is, nagyon látogatottak voltak a koncertjeink, pazar kínálatot tudtunk az asztalra tenni, és azt láttuk, hogy nagyon szereti a közönség, minden koncerthelyszín megtelt, és minden újítás jól sikerült – értékelte a fesztivál idei kiadását Ferencz Angéla. Kiemelte, sokan visszajeleztek arra vonatkozóan, hogy jól követhető és gazdag a fesztivál honlapja, illetve a Facebook-oldala. Hozzátette, a szombati gyereknapon az előző évekhez képest is nagyon sokan voltak. Elmondta, hogy a résztvevők, maguk a kézművesek is folyamatosan új ötletekkel készülnek, és be tudják vonni a gyerekeket és a szülőket egyaránt, így egy nagyon gazdag, tartalmas nap volt a szombati.
Nagy érdeklődés övezte a kihelyezett koncerteket: Bukarestben a Szent József-templom megtelt szombat este, és nagyon nagy sikere volt a Barokk Fesztiválzenekarnak, a bánkfalvi és a szárhegyi koncertek is mind-mind nagy sikernek örvendtek – mondta az igazgató.
Ferencz Angéla elmondta, nagyon sokan jelezték, hogy mennyire fontos csíkszeredaiként, hogy az idén a fesztivál megkapta a Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért címet, a zenészek is elismerően szóltak a minősítésről, és úgy gondolja, hogy ez az eredmény a következő évi szervezésnél is nagyon fontos szempont lesz.
Ahogy a tavaly a francia, idén pedig az olasz zene köré építették fel a fesztivál tematikáját, jövőre a német zene lesz a középpontban – árulta el Ferencz Angéla. Hozzátette, mindenképpen arra a gazdag erdélyi szász hagyományra szeretnének építeni, amely még nagyrészt kiaknázatlan itt a vidéken, és biztosan nagy érdeklődésre fog számot tartani.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,345RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb