Jövőben is indul duális pincér–szakács képzés: Állásajánlat várja a fiatalokat

62

Nem túlzás sikertörténetnek nevezni a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskola há­rom éve duális formában indított pincér–szakács szakiskolai képzését. Az első évfolyam ebben a tanévben végez, és jövőben is teljes létszámú osztály indul. A tanulók folyamatosan a város legszínvonalasabb vendéglátóhelyein végzik a szakmai gyakorlatot.

Élesben tanulnak. Munkában a jövő pincérei                                                                       Fotó: Vass Levente

Az iskola szempontjából egyértelműen pozitívan értékeli a duális képzést Végh Jenő igazgató, hiszen – mint fogalmazott – nagy vonzóereje van a lehetőségnek, minden évben túljelentkezés volt a szakiskolai helyekre, így egyfajta szelekció valósulhatott meg, mivel a jelentkezők közül csak a legjobbak kerülhettek be a duális helyekre. A Kós Károly Szakközépiskola évente két szakiskolai osztályt indít, a pincér–szakács mellett kereskedelmi szakirányú helyekre is várják a tanulókat.

Modern tankonyha
A duális oktatás szoros együttműködésben zajlik a programban részt vevő gazdasági egységekkel.
– Jó a kapcsolat, nem csalódtunk, partnerségi viszonyban dolgozunk azért, hogy minőségi szakképzésben részesülhessenek a diákok. Persze a duális képzés igazi kiértékelése majd a tanév végén esedékes, hiszen akkor fogjuk látni, hogy hányan maradnak a szakmában, hol és hogyan alkalmazzák őket – mondta Végh Jenő.
Pozitív visszajelzések érkeztek a szülők részéről is, az eltelt három év alatt nagyon kevés negatív véleményt kellett kezelniük, összességében mindenki, a gyerekek és szüleik is – elégedett.
Mire szükségessé vált, elkészült a tanintézmény modern tankonyhája is, ahol a jövendő szakácsok tanulják a szakmát, Lukács István főszakács vezetésével.
– Mi az alapfelszereltséggel adtuk át ősszel a konyhát, azóta a szakember tanácsai alapján bővítettük az eszköztárat – közölte az igazgató.
Rávilágított egy érdekes mozzanatra is: nagyon nehéz jó szakembert, igazi séfet találni, mert a törvényes előírások értelmében pedagógiai képzettséggel kellene rendelkezzen az a személy, aki mesterként oktathat egy iskolában. Ilyen ember pedig nem sok van. A megfelelő szakember megtalálásában is a gazdasági partnerek, az Udvarhelyszéki Kis- és Közepes Vállalkozások Szövetsége (UKKSZ) támogatták az iskolát, és a főzés művészetének elsajátításában az alapanyagokat is biztosítják a vendéglők. Mint megtudtuk, rendszerint a menüsorban szereplő ételekből annyi adag készül, hogy minden tanuló meg is kóstolhassa az „alkotást”.

Gyakorlat felsőfokon
A hároméves képzés utolsó évére jelentősen megnövekedik a gyakorlati idő, a végzősök ma már idejük nagy részét a számukra kijelölt munkapontokon töltik. Jelenleg hetente 2 nap kinti gyakorlat és összesen 10 hét összevont gyakorlat szerepel a tantervben, amit szintén a partnereknél, azaz különböző vendéglőkben, éttermekben végeznek a fiatalok.
Jelenleg a Gondűző Étterem és Szálloda, a Küküllő szálloda, a Petőfi panzió, a Septimia, a Páva, a Pomodoro, a The Spirit Factory és a Park vendéglő fogadja a duális képzésben részt vevő diákokat. Jövőre kimarad az utóbbi kettő, de beszáll a programba az Areo Étterem és a Schwarz Bisztró – tehát továbbra is a város legnépszerűbb vendéglátóegységei adják a szakmai hátteret.
2018-ban és 2019-ben nem indult teljes duális osztály, de átlagosan 10-10 tanuló mindkét évfolyamból ebben a formában végezheti tanulmányait. A helyek száma a cégek igényeinek függvényében alakul minden évben. A jó hír az, hogy a következő ősztől, 2020-ban ismét teljes létszámú pincér–szakács duális osztályt készül meghirdetni a Kós Károly Szakközépiskola, 14-14 hellyel.

Nem adják fel
A szakiskolás diákok mintegy 60-70 százaléka vidéki – tudtuk meg az iskolaigazgatótól. Ha velük beszélgetünk, kiderül, hogy már alaposan belekóstolhattak a „felnőttes-munkás” életbe, hiszen gyakran vállalnak a munkapontjukon pluszfeladatot, például hétvégi rendezvényeken, természetesen megfelelő ellenszolgáltatás fejében.
– A három évvel ezelőtt duális helyekre bejutott fiatalok nagyon sokat változtak, fejlődtek az induláshoz képest, sokkal bátrabbak lettek, nagyjából már az is látszik, hogy ki marad a szakmában – ezt már Vass Levente, a harmadévesek osztályfőnöke mondja. – Akit érdekel, minden lehetőséget megkap, hogy szakmát tanuljon. Aki elkötelezett, az három év alatt szakemberré válhat – jelentette ki a pedagógus.
Nagy György, az UKKSZ elnöke, a Gondűző Szálloda és Étterem vezetője pedig azt mondja: magáért beszél az a tény, hogy már a negyedik évfolyamra is leadták az igénylésüket, és még több vállalkozás kíván bekapcsolódni a duális képzésbe.
– A részeredmények alapján elégedettek vagyunk. Bár sok a munka a diákokkal, bízunk benne, hogy értékelni fogják azt, amit számukra nyújtunk – fogalmazott Nagy.
Ahogy végeznek, a diákok azonnal állásajánlatot kapnak a programban részt vevő cégektől.
– Igaz, hogy sokan közülük külföldre készülnek. De nem adjuk fel. Mi úgy vagyunk ezzel a képzéssel, hogy ha 3-4 fiatal is el tud helyezkedni a szakmában és itthon marad, azt már sikerként könyveljük el. És megyünk tovább – hangsúlyozta az UKKSZ elnöke.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek