2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Jövőben fejezik be a csatornázást

Bár a vezetékeket már lefektették Ajnádon, Csíkszentmihályon és Vacsárcsiban, még van néhány munkálat – átfúrások és pumpaházak felszerelése –, amelyeket úgy tűnik, a kivitelező nem fog tudni az év végi határidőig befejezni, ezért a kifizetési határidő meghosszabbítását kérik a Környezetvédelmi Alaptól.

A vezetékeket már beszerezték, jövőre helyezik a föld alá. Időeltolódás Fotó: Daczó Katalin
A vezetékeket már beszerezték, jövőre helyezik a föld alá. Időeltolódás Fotó: Daczó Katalin

Folyamatosan dolgoznak Aj­nád, Csíkszentmihály és Va­csár­csi szennyvízhálózatának kiépítésén, azonban úgy tűnik, év elejétől több munkacsoportra lett volna szükség a kivitelező részéről, hogy a novemberi határidőig be tudják fejezni a munkálatokat – tudtuk meg Kósa Pétertől. A község polgármestere elmondta, egyre inkább úgy látszik, hogy az idén nem fogják tudni befejezni a szennyvízhálózat kiépítését, ezért valószínűleg kérni fogják a Környezetvédelmi Alaptól, hogy hosszabbítsák meg a kifizetési határidőt.
A három település szennyvízhálózata kiépítésének összköltsége közel 5 millió lej, amely a Környezetvédelmi Alap támogatásával valósul meg. A munkálatok nagy részét már elvégezte a kivitelező, a kolozsvári székhelyű OMS Románia, azonban még hátravan a vasút alatti átfúrás, illetve a pumpaházakhoz szükséges anyagok megvásárlása és azok felszerelése és a szolgáltatás beindítása – részletezte a polgármester. Reményét fejezte ki, hogy a Környezetvédelmi Alap – tekintettel arra, hogy nem csak Csíkszentmihály van ebben a helyzetben – engedélyezi a határidő-hosszabbítást, és ebben az esetben jövő év derekáig nyugodtan be tudják fejezni a hálózat kiépítését.
Kifejtette, a tervezés során igyekeztek valamennyi településen az utolsó házakig elvinni a vezetékeket, azonban néhány mélyebben fekvő ház esetében nehezebben megoldható a szennyvíz elvezetése, de ezekre is keresik a megoldást.
Az ivóvízhálózatot már 2010-ben beüzemelték a községben, azonban az akkori szűkös források miatt néhány utcarész kimaradt. Az önkormányzat az ivóvízhálózat bővítésére is elkészítette a tervet, és ha lehetőségük adódik, pályázni fognak – jegyezte meg Kósa.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb