csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Jövő nyárra elkészülhet a műtőblokk

Sikertelen közbeszerzések után tegnap ünnepélyesen be­je­len­tették: aláírták a kivitele­zési szerződést, amelynek ered­mé­nyeként befejezhetik a Csík­­szeredai Megyei Sürgősségi Kórház C-épületszárnyának fel­újítását és bővítését. A klinikai besorolás feltételét jelentő mű­tő­blokk itt kap majd helyet, és a munkának kilenc hónap alatt kell lezárulnia.

Sajtótájékoztatón jelentették be az építkezés folytatását Fotók: László F. Csaba

A Csíkszeredai Megyei Sür­gősségi Kórház műtőblokkját is magában foglaló C-szárny korszerűsítését nehézségek hátráltatták, olyannyira, hogy sokan le is mondtak róla. Tegnap sajtótájékoztatón jelentették be: összefogással sikerült legyőzni a kishitűséget és kivitelezőt találni a 2013-ban abbamaradt munka befejezésére.

Új perspektívák
A C-épület második emeletének megerősítését, valamint egy új emelet megépítését 2012-ben kezdte el a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsa. A kivitelező cég azonban csődbe ment, 2013 óta pedig nem sikerült haladni a munkával. Holott ez is szerves része annak az ambiciózus tervnek, hogy az egészségügyi intézményt regionális kórházzá léptessék elő: ez ugyanis nem történhet meg műtőblokk működése nélkül.
– Sok kudarc, nehézség kapcsolódik ehhez a munkához, pedig mindent elkövettünk, hogy sikertörténet legyen. A C-épületben azonban újrakezdik a munkát, és ez új perspektívát jelent orvosaink és pácienseink számára is – mondta dr. Konrád Judit kórházmenedzser. Borboly Csaba megyeelnök szerint hosszú, de könnyen elrontható munka vezetett idáig.

– Köszönöm az orvosoknak, hogy az előállt nehéz körülmények ellenére is becsülettel végezték a dolgukat. Közös erőfeszítés eredménye, hogy a betegeknek nem kell elmenniük ebből a régióból bizonyos műtétekért. Öt-hat éven belül megvalósulhat a kórház regionálissá minősítése – fogalmazott Borboly Csaba.
Dr. Adrian Dobrică mell­kas­sebész kifejtette: mindent megtettek annak érdekében, hogy a páciensek ne szenvedjék kárát a műtőblokk hiányának, ugyanakkor örvendetes és reménnyel teli, hogy nemsokára sokkal korszerűbb körülmények között fejthetik ki tevékenységüket.

Csütörtökön munkakezdés
Péli Levente, a megyei tanács műszaki osztályának igazgatóhelyettese elmondta: a hátralevő beruházás 13,7 millió lejbe kerül. Kifejtette: a korábbi kivitelező végzett az első emelettel, és a második emeleten is már jobbára csak finiszmunkák maradtak hátra. A majdani műtőblokknak helyet adó harmadik emeleten, 1500 négyzetméteren tíz műtőhelyiség lesz. Ezekben a helyiségekben általános műtéteket, ortopédiai és traumatológiai, nőgyógyászati, idegsebészeti, gyermekgyógyászati és -ortopédiai, urológiai, érrendszeri és plasztikai műtéteket végezhetnek majd a szakorvosok.
Péli közölte: vannak bizonyos munkák, amelyeken módosítaniuk kell, továbbá az utóbbi években változtak egyes előírások is (például tűzvédelmiek), amelyeknek szellemében a műszaki terveken is módosítani kellett. Ezekkel együtt elmondható, hogy körülbelül 70 százaléknál áll a kivitelezés – mondta el a Hargita Népének.
A kivitelezési szerződést a múlt héten írták alá a brăilai Termhidro Kft.-vel, az egyetlen céggel, amelyik jelentkezett a negyedik közbeszerzési kiírásra. Amúgy ez a cég volt a kivitelezője az épületszárny szellőztetőrendszerének is, és kórházfelújítások terén további tapasztalatokkal is rendelkeznek. A szerződés értelmében 9 hónap áll rendelkezésükre, és 5 éves garanciát vállalnak a munkájukért. Az építőtelep átvétele tegnap elkezdődött, a valós kivitelezés pedig csütörtökön kezdődik.
A fejlesztés főként abból a 30,6 millió lejből valósul meg, amelyet az RMDSZ-nek sikerült kilobbiznia a kormánytól a kórház számára – hangsúlyozta a megyeelnök.

Hargita Megyéért Díj Pélinek és Dobricának

Borboly Csaba Hargita Megyéért Díjban részesítette Péli Leventét. A megyei tanács műszaki osztályának igazgatóhelyettese „fáradhatatlan és elkötelezett munkájával” érdemelte ki az elismerést. Ugyanezt az oklevelet és díjat vehette át „a kishitűséggel mindig szembemenő” Adrian Dobrică mellkassebész, aki hangsúlyozta: a kórház munkaközössége nevében járt el – nemegyszer jogos kritikával –, így az elismerés is a teljes munkaközösséget illeti.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb