Jövő hónapban indul az állandó járőrszolgálat

Mivel foglalkozik a négyéves székelyudvarhelyi helyi rendőrség?

619

Városi rendezvényeken biztosították a közrendet, iskolákban tartottak bemutatókat a biztonságos közlekedésről, folyamatosan dolgoznak az illegális szemetelés visszaszorításáért. A helyi rendőrség tavalyi tevékenységéről tartott beszámolót László Szabolcs intézményvezető a tanácsosoknak. Túlkapások, és a hazai hírszerző szolgálattal való kapcsolat is szóba került.

Helyi rendőrök gyermekek körében. Tesznek a gyerekek biztonságáért Fotó: Helyi Rendőrség Facebook oldala

A május utolsó napján tartott tanácsülésen ejtette meg a minden év elején esedékes beszámolóját a helyi rendőrség főnöke. A polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó intézménynél jelenleg 28-an dolgoznak, a keret még 6 fő alkalmazását engedné meg. A múlt évben éles, gumilövedékes fegyverekkel sikerült ellátni a személyzetet, akik a kerekerdői katonai alakulat lőterén gyakorlatoztak több ízben is. Rendszeresen jelen voltak a városi rendezvényeken, hétköznap reggelenként az iskolák előtt, a keddi nagypiacon, a vasárnapi ún. „autópiacon”. Szoros kapcsolatot tartottak a tanintézményekkel, a biztonságos közlekedést célzó oktató programjukat több alkalommal is bemutatták iskolákban, napközikben is. Tavaly rendeztek először nyílt napot, ahol éles helyzeteket szimuláltak, beszéltek feladataikról és válaszoltak a gyerekek kérdéseire. László Szabolcs beszámolója szerint jelentős eredményeket értek el az illegális hulladéklerakás visszaszorításában, a gazdátlan autók elszállíttatásában. Az elmúlt évben 83 bejelentést kaptak elhagyott járművekről, közülük 71 estében sikerült megoldást találniuk. Jelen vannak a közösségi portálon is, sőt egy Eltűnt-talált tárgyak témájú csoportot is létrehoztak a Facebookon.
Összesen 53 biztonsági kamerát figyel a helyi rendőrség, a múlt évben még egy komoly betörés elkövetőit is sikerült azonosítani a felvételek segítségével, de egyébként is jó szolgálatot tesz a közbiztonság fenntartásában a berendezések hálózata. 2017 közepétől 24 órás diszpécserszolgálat működik a helyi rendőrségnél, és sikerült legalább péntek éjszakánként elindítani a járőrszolgálatot is. Amikor nincs helyi rendőr, akkor az állami rendőrséghez továbbítja a szolgálatos diszpécser a hívásokat.
Majdnem félezer olyan esetet regisztráltak, amelyben a helyi rendőrök közbelépését igényelték, a leggyakrabban jelentett probléma a tilosban való parkolás, valamint a csendzavarás volt. Összesen 234 855 lej értékben róttak ki büntetést, legtöbbet a közlekedésrendészeti osztály. Ugyanakkor a helyi rendőrség kereskedelmi ellenőrzéseinek eredményeként a polgármesteri hivatal Helyi adók és Illetékek Osztályára 113 300 lejt fizettek be a polgárok.
A beszámoló során elég gyakran elhangzott a bírságolás, büntetés szó, de a tanácsosok felvetésére László elmondta, hogy minden esetben figyelmeztetés előzi meg a pénzbírság kirovását. A helyi rendőrség vezetője számos intézményt felsorolt, akivel szoros együttműködésben végzik munkájukat, köztük említette meg a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) is. Orbán Árpád alpolgármester rá is kérdezett az utóbbira, László pedig válaszában kifejtette, hogy magas rangú hivatalos személyek látogatása esetén, a helyszínek biztosítása érdekében van szükség a kooperációra.
Túlkapásokról is szállingóznak hírek, a sajtóba is bekerült néhány eset, a tanácsosok érdeklődésére a rendőrfőnök azt állította, hogy valójában kevés ilyen van, egyébként is a helyzetek 90 százaléka ellenőrizhető, bár a kamerafelvételeket csak jogi eljárás keretében mutatnák meg.
László Szabolcs elmondása szerint egyre szélesebb körű megelőző és közrendet biztosító tevékenységet végeznek. Székelyudvarhelyen egyharmadára csökkent a bűncselekmények száma, a helyi rendőrség vezetője úgy véli, hogy ehhez ők is hozzájárultak.
Elhangzott még a tanácsülésen, hogy hamarosan elindítják az állandó, rendszeres éjszakai járőrszolgálatot a városban. Érdeklődésünkre megtudtuk, hogy a munkatársak iskoláztatásának befejeztével jövő hónap második felétől esedékes a helyi rendőrség tevékenységi körének bővítése.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.