2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Jövő héttől folyósítják az előlegeket

Jövő hét végétől kezdődően utalja az idei területalapú támogatás 70 százalékos előlegösszegeit a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség.

Október 16-án megkezdik a 2020-as területalapú támogatás előlegének folyósítását – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A növénytermesztőknek és állattartóknak kifizetendő támogatás összege 1 milliárd 940 millió euróra rúg.

Adrian Pintea, az intézmény vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a pénz időben eljusson a gazdákhoz. Az előleg, amelyet az Európai Központi Bank október 1-je előtti legutolsó árfolyamán, lejben fizetnek, a támogatási összeg 70%-át teszi ki.

A kormány október 1-jei ülésén szabta meg a támogatások felső határértékét. A határozat értelmében a mezőgazdasági termelők az egységes területalapú támogatásként (SAPS) 98,71 eurót kapnak hektáronként. A redisztributív támogatásból azon gazdálkodók, akik 5 hektárnál kisebb területet művelnek, hektáronként 5 eurót kapnak, míg azok, akik 5 és legfeljebb 30 hektár közötti területen gazdálkodnak, hektáronként 48,1 eurós plusztámogatásra számíthatnak. A zöldítési támogatás mértékét idén 57,82 euróban határozták meg, míg a fiatal gazdálkodóknak szánt különtámogatás hektáronként 36,61 euró lesz. A jogszabály értelmében 71,3 millió eurót a juh- és kecsketartók között osztanak szét. Az állantonkénti támogatás mértékét az APIA számítja ki: becslések szerint a juh- és kecsketartók állatonként 17,9 euróra számíthatnak.

 A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium szerint országos szinten 800 ezer gazda részesül a felsorolt támogatások valamelyikéből. Hargita megyéből a földalapú támogatást több mint 26 ezer gazdálkodó 181 ezer hektárnyi szántó, kaszáló és legelőterületre igényelte.


Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb