Jövő héten kiderül, hogyan mentik meg az Urbanát

Biztosra vehető, hogy drágul a fűtés Székelyudvarhelyen

79

Az RMDSZ-frakció kérésére rendkívüli tanácsülésen tárgyaltak tegnap a városgazdálkodási vállalat megmentésének lépéseiről és lehetőségei­ről. A távhőt biztosító Urbana Rt. csődközeli állapotban van, miközben alig néhány hét választ el a szolgáltatás szokásos beindulásától. A képviselők egyetértenek abban, hogy a helyzetet meg kell oldani.

Legyen minden rendben. Derzsi László tiszta képet akar Fotó: Lőrincz Csaba, Városháza

Találóan jegyezte meg az ülés első felében Hajdó Csaba, az EMNP tanácsosa, hogy az Urbana-ügynek van jogi, gazdasági és politikai dimenziója is. Mindenki tudja, hogy a mintegy 2000, a távfűtésrendszeren lévő háztartást nem lehet meleg nélkül hagyni a tél közeledtével, tehát a városgazdálkodási vállalat helyzetét rendezni kell, de politikai tőke kovácsolására is felhasználható az ügy, ezt viszont el kéne kerülni.

Bizottság alakult
Az RMDSZ-frakció kezdeményezésére ült össze tegnap a testület, hogy a szövetségiek által kidolgozott javaslatcsomagot tárgyalják meg. Az RMDSZ a legutóbbi önkormányzati ülésen nem szavazta meg 800 000 lej elkülönítését az Urbana megsegítésére, azzal az indokkal, hogy egyszer a város tulajdonában lévő kereskedelmi társaság jogi helyzetét kell tisztázni, mielőtt pénzügyi segítséget nyújtanának neki. Tegnap elsőként erről tárgyaltak, hosszas véleményütköztetés után öttagú bizottságot alakítottak, amely elkezdi az Urbana Rt. új vezetőtanácsának kinevezési eljárását. Derzsi László RMDSZ-es frakcióvezető elnökségével Orbán Balázs (MPP), Ölvedi Zsolt (EMNP) és a hivatal két alkalmazottja (Gergely Hajnal, Weinberger Noémi) alkotja a jogi tisztázásért létrehozott testületet. Többen megjegyezték a vita közben, hogy igazából a legsürgősebb az anyagi segítségnyújtás formájának megtalálása lenne.

Döntés jövő héten
Az RMDSZ a jogi rendezésen túlmenően az Urbana Rt. törzstőkéjének egymillió lejjel való emelését javasolta, a hőenergia lakossági árának módosítása mellett. Más javaslat is elhangzott, olyanok, mint hitel felvétele vagy a városgazdálkodási vállalat tulajdonában lévő ingatlanok értékesítése. A képviselőkre kemény munka vár, a jövő heti szakbizottsági üléseken kell előkészíteniük egy olyan határozattervezetet, amely végre megoldást kínál a problémára, és a jövő heti tanácsülésen meg is szavazzák majd a képviselők. A tegnapi ülés után annyi biztosra vehető, hogy mindenki támogatja az Urbana működésének fenntarthatóvá tételét, a gigakalória árának kiigazítását, illetve azt, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson a város a vállalatnak.

De hogy jutottunk idáig?
Tény, hogy jelenleg az Urbana ijesztő helyzetben van: májusi számlái kifizetetlenek, miközben a fűtésszezon beindulása előtt több fontos dolgot is el kéne végeznie, mint például a kazánok, a rendszer ellenőrzése, a mérőórák vizsgálása stb. Németi Zoltán gazdasági igazgató, a jelenlegi vezetőtanács elnöke azt mondta, maga a testület is dönthet úgy, hogy termelési ár alatt nem indítja el a fűtést.
– Olyan helyzetbe kerültünk, hogy megyünk a csőd felé, miközben mi nem tudunk dönteni, csak kopogtatni – fogalmazott Németi.
Röviden felvázolta, hogy hogyan került ide a vállalat. Korábban lapunk is megírta, hogy 2016-ban gazdasági szempontból megalapozatlanul csökkentette az akkori városvezetés a gigakalória lakossági árát, azóta sokat emelkedtek az energiaárak, akárcsak a bérek kifizetéséhez szükséges összeg. A veszteség akkor vált igazán súlyossá, amikor kikerült az Urbana „kezéből” a vízhálózat (a Harvíz Rt. belépésekor), és a polgármesteri hivatal átvette a tulajdonában lévő lakások gondozását. Ezzel két jelentős bevételi forrástól esett el a városgazdálkodási vállalat, amely így például idén január és július között 943 000 lejes veszteséget halmozott fel. Németi nem kertelt: ha tavasszal drágítottak volna a fűtésen, akkor sem zárhatnák nyereséggel az évet, az áremelés csak enyhítette volna a veszteséget.
– Akármilyen hideg van, legfeljebb két hétig tudnánk fűteni, mert nincs, amiből kifizessük a számlákat. Bízom benne, hogy jövő héten megoldást nyer ez az ügy – mondta kérdésünkre a testületi ülésen jelen lévő Hadnagy Gábor, az Urbana igazgatója.
Székelyudvarhelyen rendszerint október első felében már szükség van a távfűtésre.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek