Jövő héten kezdik a lehalászást

Különböző tevékenységek zajlanak a Szent Anna-tónál

143

Folyamatban van a Szent Anna-tó vízminőségének javítása: jövő héten már kezdenék a tó lehalászását, amelyre a nem őshonos ezüstkárász-állomány ritkítása miatt van szükség. A szükséges felszerelések egy része megérkezett, valamint a természetvédő szakemberek is intenzíven munkálkodnak a tó körül.

Fotó: Archiv

Nem őshonos ezüstkárászok jelentek meg az utóbbi évtizedben a tóban, melynek hátterében valószínűleg szándékos betelepítés áll. Az invazív halfaj felborítja a természetes ökoszisztéma egyensúlyát, így rontja a vízminőséget. A Pro Szent Anna Egyesület igyekszik orvosolni a kialakult problémát. A szakértő biológusok egyedi ötlettel álltak elő: ősi magyar eszközökkel, varsákkal szabadítanák meg az élőhelyet a halaktól.
Dósa Elek Leventétől, a Pro Szent Anna Egyesület elnökétől megtudtuk: ha minden a terv szerint halad és nem ütköznek előre nem látható akadályba, akkor már jövő héten elkezdik a tó vizének tisztítási folyamatát. Az ezüstkárászok halászásához szükséges varsák már megérkeztek, de még várnak néhány kiegészítő eszközt: az ehhez megfelelő edényeket, gumicsizmákat, hőmérőket, illetve mérlegeket, amelyek segítségével a halászat minden mozzanatát meg tudják majd figyelni, monitorizálni.
Néhány mérőműszert már a vízbe helyeztek, valamint egy mini meteorológiai állomást is felállítottak. A tevékenységben részt vevő szakemberek folyamatosan vizsgálják a növényzet, az erdő és a tó vizének az összefüggéseit, ezzel párhuzamosan pedig a víz minőségének alakulását is. Mint megtudtuk: az útügy szakemberei is dolgoznak a környéken és javításokat végeztek a Szent Anna-tó felé vezető betonúton.
− A halászat csak a fizikai része a problémamegoldásnak. Lévén, hogy a Szent Anna-tó ennyire egyedi és ugyanolyan egyedi a kialakult szituáció is, így nincs egy jól bejáratott megoldási módszer. Minden mozzanatot monitorizálni fogunk, minden adatot rögzítünk, így az idei lehalászási szezon után kapunk majd egy képet, hogy mennyire volt sikeres a munkánk, vagy esetleg szükséges egyéb lépéseket is tenni a cél elérésének érdekében – mondta lapunknak Dósa Elek Levente.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.