Jövő a műemlék épületnek

85

Egy régi villa teljes felújítására nyert uniós támogatást Borszék önkormányzata. Nemcsak rendbe teszik az épületet, hanem új rendeltetést is adnak neki, többféle tevékenységet terveznek az 51-es villában.

Megújul a képeslapokról ismert 51-es villa. Új élet

Borszéken a valamikori 49-es, ma 51-es Emil villa teljes felújítását vette tervbe a helyi önkormányzat és támogatást is sikerült szereznie az elképzelés megvalósításához: Mik József polgármester néhány napja írta alá a finanszírozási szerződést a gyulafehérvári Központi Régió Fejlesztési Ügynökségével. A közel 3 millió lejes beruházásból 2 millió 675 ezer lej a vissza nem térítendő támogatás – közölte a városvezető. Mik József szerint a műemlék épület hűen tükrözi a város balneológiai építészetét, a felújítás pedig biztosítja a fontos történelmi építmény megőrzését, sőt új funkciókat is kap majd. A tervek szerint kulturális, múzeumi, turisztikai, oktatási tevékenységekre használnák majd a villát, akár konferenciákat is szerveznének ott és balneoklimatikus kiállítási központot rendeznének be. A város kulturális életét szeretnék színesíteni ezzel, ugyanakkor azt remélik, a felújított villa turisztikai célponttá válik majd. A munka a tervek szerint még idén elkezdődik.
A villa a sokak által látogatott központi városrészen fekszik, a Tavasz utcában, sokan ismerhetik, hiszen régen sok képeslapon szerepelt. 1924-ben épült, vendégszállásként működött, majd lakóház volt. Az önkormányzat 2015-ben vásárolta meg a tulajdonosoktól.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.