Jóváhagyták a területalapú támogatás nagyságát

53

Több mint 1,3 milliárd euró mezőgazdasági támogatás felhasználásáról rendelkezett szerdai ülésén a kormány. Az elfogadott kormányhatározatban a területalapú alaptámogatásról, a redisztribúciós és a zöldítési támogatásról, a fiatal gazdáknak járó különtámogatásról, valamint a szántókra járó kiegészítő támogatás összegéről is döntés született.

79 eurós alaptámogatást kapnak a gazdák. Kiegészítésként még több száz euró jöhet
79 eurós alaptámogatást kapnak a gazdák. Kiegészítésként még több száz euró jöhet

Kormányhatározatban rögzítette a tavaly esztendőben igényelt, de legkésőbb idén júniusig folyósítandó területalapú és nemzeti kiegészítő támogatások nagyságát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. A jogszabályt a kormány szerdai ülésén fogadták el.
E szerint a 2015-ös esztendőre a földalapú támogatásra jogosult gazdálkodók alaptámogatásként (SAPS) hektáronként 79,7392 euróra számíthatnak, ami a 4,4176 lejes átváltási árfolyam tükrében hektáronként 352 lejes támogatást jelent. A redisztribúciós támogatás nyomán az 1–5 hektáron gazdálkodók hektáronként 5 eurós (22 lejes) kiegészítő támogatásban részesülnek, amit a SAPS-hoz hozzáadva folyósít a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Ugyanezen támogatási jogcím alatt az 5–30 hektárt művelő gazdák – a tagosítást és a kisgazdaságok erősítését ösztönzendő – hektáronként 51,0789 eurós (225,6 lejes) redisztribúciós támogatásra jogosultak. A zöldítési támogatás gyanánt a növénytermesztők hektáronként 59,1277 eurós (261,2 lejes) különtámogatásban részesülnek, míg a 40. életévüket be nem töltött fiatal gazdáknak további támogatás is jár: ennek mértékét hektáronként 19,9348 euróban (88 lejben) határozták meg. A szántófölddel rendelkező növénytermesztők a román költségvetési forrásokból ugyanakkor még az ún. átmeneti nemzeti kiegészítő (ANT 1) támogatásra is számíthatnak: e jogosultság gyanánt a gazdáknak hektáronként 19,1942 eurót (85 lejt) folyósítanak.
A szerdai kormányülésen elfogadott határozat nyomán egyébként összesen 1,363 milliárd eurót osztanak szét a támogatásra jogosult gazdák között, ebből 1,235 milliárd eurót brüsszeli forrásból, az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszíroznak, míg az ANT-támogatások kifizetéséhez szükséges 128 millió eurót a román állami költségvetésből teremtik elő.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.