Jóváhagyták a műszaki terveket

Vizes közművek fejlesztése a Bogáti kistérségben

160

A bevezetett módosításokkal mintegy három hónapot késtek ugyan, de október végén elfogadták a műszaki terveit annak a 16,6 millió lejes projektnek, amely a víz- és szennyvízhálózat bővítését és felújítását célozza a bogáti kistérségben, elsősorban Csíkszentmihály községben. Összesen közel 50 km vezetékrendszert fektetnek le 2020 szeptemberéig.

Szentes Antal az újabb terveket mutatja. Közösen pályáznak Fotó: Kovács Hont Imre

A tízéves Bogát Közösségi Fejlesztési Társulás (Bogát ADI) az európai vidékfejlesztési alapokból (PNDR) pályázott és nyert támogatást a kistérség településeinek infrastrukturális fejlesztésére. A Csíkrákos, Madéfalva, Csíkcsicsó és Csíkszentmihály községből álló társulásnak ez már a második ilyen célú uniós projektje.
– A korábbi, 322-es integrált pályázatból 2012-re megvalósult Csíkrákos és Madéfalva vizes köz­műrendszereinek építése és beüzemelése, a csaracsói közösségi ház és a lóvészi út felújítása. Valós igényre válaszolt az a projekt, és ennek tulajdonképpen a folytatása az új program – fejtette ki Császár Attila, Csíkrákos polgármestere, a fejlesztési társulás soros elnöke.
Mint rámutatott: a mostani pályázat azért fókuszál főként Csík­szentmihályra, kisebb részben pedig Csicsóra és Madéfalvára, mert Rákoson már nincs szükség ilyen jellegű fejlesztésre. Mint megjegyezte: jó példája ez a pályázat – „szép” nevén Víz- és csatornahálózatok bővítése, korszerűsítése és létesítése a Bogát ADI területén – a kölcsönösségen alapuló bogáti együttműködésre.

Megcsúsztak a tervekkel
A megvalósíthatósági tanulmányhoz képest módosításokat kértek a településvezetők, a rövid utcarészek bevonásával azonban megcsúszott a végleges kivitelezési terv elfogadtatása. Ez október második felében történt meg, a társulás október 26-án iktatta a gyulafehérvári jóváhagyást. Szentes Antal, a társulás ügyvezetője bánja, hogy idén nem köthetnek kivitelezési szerződést, de mint mondta: a módosításoknak köszönhetően még több háztartás lesz a projekt kedvezményezettje.
A tervek szerint Lóvészen befogják a források vizét, három tartály (egy 100, egy 300 és egy 50 köbméteres) jóvoltából pedig Lóvésztől Ajnádon át Szentmihályig vezetik az ivóvizet, becsatolva a hálózatba a román többségű tanyabokor Nagyrákos nevű, félreeső falurészét is.
A Csíkcsicsóhoz tartozó Csa­ra­csót és Oltfalut a madéfalvi hálózatról táplálják be az ivóvízhálózatba, míg a szennyvizet – egyelőre – visszaszivattyúzzák a madéfalvi derítőbe.
Szentes Antal elmondta: folya­matosan egyeztetnek a Harvíz Rt.-vel, amelynek a következő óriásprojektje jóvoltából a tervek szerint a csíkszeredai szennyvíztisztítóba vezetik a madéfalvi derítő anyagát is. Ezzel együtt az a hosszú távú cél, hogy a csaracsói és oltfalusi szennyvizet a majdani csibaiba kössék bele, elkerülve így a szivattyúzást.
Madéfalváról néhány kisebb utcaszakasz és egy-egy, a falutól távolabb eső létesítmény szerepel a projektben, Rákoson a tűzcsapok számát növelik.

Közel 2300 lakost szolgál ki
Szentes Antaltól megtudtuk: a projekt értékének 52 százaléka jut Csíkszentmihálynak, 29 százaléka Csíkcsicsónak, 17 százaléka Madéfalvának, 2 százaléka pedig Rákosnak.
– Az ivóvízhálózat bővítése, felújítása és új helyszínen való létesítése céljából 28,35 km-en fektetnek le vezetékrendszer, a csatornahálózat bővítése, felújítása pedig 21,1 km-en történik. Összesen 2261 lakos lesz közvetlen haszonélvezője a projektnek. 2020. augusztus 30-ig kell leadnunk az utolsó elszámolást. A határidő kezdett nagyon szoros lenni, fontos, hogy tavaszra meglegyen az építkezési engedély, lezáruljon a közbeszerzés és indulhasson a kivitelezés – nyilatkozta Szentes Antal.
Az ügyvezető megjegyezte: egyes helyszíneken műszakilag lehetetlen megoldani, hogy hozzáférést biztosítsanak a háztartásoknak, a lefedettség tehát így sem tudja elérni a 100 százalékot.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek