2021, január 18, hétfő.

Jöttek, hoztak, élményt visznek

Dubaiból érkezett középiskolások serénykednek a gyergyó­szárhegyi Kájoni János Gyermekotthon udvarán, önkéntes munkában üvegházat építenek, kerítést állítanak és focipályát alakítanak ki, de kiveszik részüket a mezőgazdasági munkákból is. A munkálatokat szintén a fiatalok finanszírozzák az általuk gyűjtött pénzből, hiszen mint mondták, segíteni jöttek, no meg tapasztalatot szerezni és élményeket gyűjteni.

Készül az üvegház. Nem ódzkodnak a nehéz munkától
Készül az üvegház. Nem ódzkodnak a nehéz munkától

A kétkezi munkát, a természet közeli életmódot jöttek megtapasztalni szüleik óhajára – mondta Kedves Péter, a Care to Travel Egyesület programfelelőse, aki a közvetítő szerepet vállalta a Kájoni János Gyermekotthon és a dubai nemzetközi iskola között. Elmondta, a fiatalok egy évvel korábban angol nyelvtáborban vettek részt Gyergyószárhegyen a Dévai Szent Ferenc Alapítvány keretében működő gyermekotthonban, és már akkor eldöntötték, hogy visszatérnek segíteni. Kifejtette, a 16-17 éves fiatalok mindannyian egy nemzetközi iskola tanulói, olyan fiatalok, akiknek szülei Dubaiban telepedtek le, különféle nemzetiségűek és különböző kulturális közegből érkeztek. Mielőtt azonban Gyergyószárhegyre indultak volna, gyűjtést szerveztek, hogy megteremthessék az itt végzett önkéntes munka anyagi fedezetét.
– Volt, aki csokoládét készített, más fagylaltot árult, de olyan is akadt, aki házalt, hogy pénzt szerezzen a gyermekotthon javára – közölte a programfelelős.
Mint mondta, a mostani akció az igény és az akarat szerencsés találkozásának köszönhető.
– Régi álmunk valósul meg, hogy lesz egy üvegházunk és egy felszerelt focipályánk – közölte Csergő Hajnal, a gyermekotthon vezetője, azt is jelezve, hogy ők csupán a szállást biztosítják, hiszen a fiatalok még a főzést is vállalták.
Emellett mindenféle munkában segédkeznek, ami az otthon körül akad: kerítést állítottak, de még az épülő üvegház trágyázását is elvégzik. Köszönetképpen a háziak holnapra közös bográcsos vacsorát terveznek, tábortűzzel.
– Mindenképp fejlődő országban akartunk időzni, olyan helyen, ahol megtapasztalhatjuk a kétkezi munkát és azt, hogy milyen csapatban, egymáshoz alkalmazkodva dolgozni – mondta a francia Ugo Legendic.
Barátja, az olasz Tommaso Giulietti hozzáfűzte, számukra az is élményt jelentett, hogy megtapasztalhatták, milyen közös hálóban aludni és milyen az, ha osztozni kell a fürdőszobán.
A tizenegy Dubaiból érkezett fiatal útja a holnapi táborzárót követően Brassóba vezet, ahol még egy hetet időznek, bejárva a környék nevezetességeit.

J. A.

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb