Jótékonysági nótaest Csíkszeredában

Összefogás az autista gyermekekért

104

Jövő csütörtökön újból jótékonysági nótaestre várják az érdeklődőket Csíkszeredában. Az autista gyermekeket segítő kezdeményezés tavaly 7000 lej bevételt hozott az AutHelp Egyesületnek, így kipótolhatták a Puzzle Oktatási Központban dolgozók bérezését, és az iskolai kellékeket is bővítették.

November 22-én, csütörtökön 19 órai kezdettel második alkalommal szervezik meg a Szóljon a nóta az autista gyerekekért című jótékonysági nótaestet Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában. A tavaly elindult rendhagyó kezdeményezés nagy segítség az AutHelp Egyesületnek, hiszen 7000 lej bevételt hozott a nehéz anyagi helyzetben lévő szervezetnek. Kérdésünkre Tamás Imola, az egyesület alapítója elmondta: a koncepció változatlan, a nótaestre tetszőleges értékben lehet jegyet vásárolni.
– A 10, 20, és 30 lejes támogatói jegyek mellett adománygyűjtő dobozt is elhelyezünk a Szakszervezetek Művelődési Házában. Tavaly nagy sikere volt az akciónak, és ebben az évben is az emberek segítségét kérjük. A gyógypedagógusok fizetése még mindig problémát jelent számunkra, és az ún. fogyó anyagok pótlása is nehézséget jelent – számolt be Tamás Imola, megjegyezve azt is, hogy Mészáros János Elek, a Csillag Születik negyedik szériájának győztese is színpadra áll Csíkszeredában.
Jelenleg hét gyógypedagógus és egy gyermekfelügyelő dolgozik a Puzzle Oktatási Központban, ahol huszonnégy autista gyermeket foglalkoztatnak. Az AutHelp alapító tagja rámutatott: Csíkszereda mellett Alcsíkról, Felcsíkról, Gyimesből és Szentegyházáról is többen járnak a központba.
– Ezeknek a gyermekeknek nagyon fontos a folytonosság. Nem viselik jól a változásokat, az újdonságokat, a rendszeresség hozzájárul a fejlődésükhöz. Ezért is fontos az, hogy a pedagógusainkat meg tudjuk tartani, ne változzon a légkör – taglalta Tamás Imola, utalva arra, hogy olyan évek is voltak, amikor többször is cserélődtek a kollégák.
Berei Beáta gyógypedagógus érdeklődésünkre rámutatott: az autizmussal élő gyermekek fejlesztésében fontos az adaptív környezet és a különböző szemléltető eszközök használata. Kiemelte: többek között szenzoros ingerléssel segítik az információ feldolgozását.
– Ez tapintás útján történő információátadást jelent. Az autisták jobban megjegyzik azt, ami kézzel fogható, és próbálunk az igényeikhez igazodni. A gyerekek aktuális szintjéből indulunk ki, és arra építkezünk – részletezte a gyógypedagógus, hangsúlyozva: a különböző foglalkozások lassan leépítik a kóros reflexeket, és segítik a szociális interakciókat.
Mint megtudtuk, a fejlesztések során rengeteg fólia, papír, festék, filctoll és karton használódik el, a jótékonysági nótaest bevételéből ezeket is pótolni szeretnék.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek