Jószágmustra, két csíki helyszínen is

55

Szarvasmarha-, juh- és lóállományuk színe-javát felvonultatva Csíkdánfalván és Csík­szentgyörgyön is számot adnak a hétvégén az utóbbi években elért tenyésztési eredményeikről a helyi állattartó gazdák. Csíkdánfalván a Kubik-gödörhöz, Csíkszentgyörgyön a Nagy Pince térhez várják az érdeklődőket.

allatkiallitas2_IMG_2458_DL

A nyári legeltetési szezon kezdetét jelölő Szent György-nap tiszteletére e hétvégén szombaton Csík­dán­fal­ván és Csíkszent­györgyön is kiállításra vezetik fel jószágaik legjavát a környékbeli juh-, ló- és szarvasmarha-tenyésztők. Az immár hagyományossá vált tavaszi felcsíki Szent György-napi Állatkiállítást és Gazdanapot a Csík­dánfalvához tartozó Kubik-gödörben tartják, míg Alcsíkon, a csíkszentgyörgyi bemutatóra április 23-án, délelőtt 10 órai kezdettel a Nagy Pince előtti téren kerül sor.
Tegnap Both Norberttől, Dánfalva alpolgármesterétől, a szombati felcsíki állatkiállítást szervező csapat tagjától megtudtuk, a kiállításon való részvételt előzetes regisztrációhoz kötik: a kiállításra állataikkal érkező gazdák jelentkezést péntekig fogadják, a szervezők ugyanis a karámokat, standokat, illetve a jószágbeállókat is az előre jelzett állatlétszámot szem előtt tartva állítják össze. Elmondta, a kiállításra a lovak és szarvasmarhák mellett juhokkal, szárnyasokkal, pásztorkutyákkal, aprójószágokkal is jelentkezhetnek a felnőtt, illetve a 14 éven aluli gyermek-gazdák. Ráadásul a nyulaikat, kakasaikat, bárányaikat vagy galambjaikat bemutató gyermekeket a kiállítás szervezői ezúttal is a tavalyihoz hasonló módon díjazzák, így a bemutatott házi kedvencével együtt tíz szerencsés legifjabb gazda a szombati rendezvényről is egy újabb, ajándékba kapott kisállattal térhet haza. A csíkdánfalvi rendezvényen a szarvasmarhák bemutatására és szakmai bírálatára 10 és 12 óra között kerül sor, amit 13 és 14 óra között előbb a lovak felvezetése, majd a juhok elbírálása követ.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek