Jönnek a fagyok, viharok

Időjárás-előrejelzés

13,649

Negatív tartományba süllyed a hőmérő higanyszála a következő éjszakákon a Csíki- és a Gyergyói-medencében, a megyeszékhelyen akár –6 Celsius-fokos fagy is várható. A szeptember végi átlaghőmérsékletekhez képest rendkívüli hideg péntekig tart.

Arcunkra fagyhat a mosoly. Előkerülnek a nagykabátok Fotó: László F Csaba / Archív

Elérte Hargita megye térségét az a hideg front, amely nem pusztán lehűlést, hanem fagyást is hoz magával az elkövetkező napokban, kiváltképpen a Csíki-medencében. Eugen Miclea, a Nagyszebeni Regionális Időjárás-előrejelzési Szolgálat meteorológusa elmondta: Hargita megyében rendkívüli hidegre és erős szélre számíthatunk péntekig a hegyközi medencékben. Udvarhelyszék feltételezhetően megússza a fagyokat.
– Nem túl nagy mennyiségben a teljes megye területén várható csapadék, ennél erőteljesebb lesz viszont a szél. Nemcsak viharok, hanem fagyos éjszakák elé is néznek a hegyközi medencék lakói. A szerdára virradó éjszakán –2 fok lehet Csíkban és fagypont körüli hőmérséklet Gyergyó vidéken, a csütörtökre virradó éjszakán pedig a Csíki-medencében akár –6 Celsius-fokig, a Gyergyói-medencében pedig –4 fokig süllyedhet a hőmérséklet – közölte Eugen Miclea. A nappali hőmérséklet Csíkban és Gyergyóban 11–12 fok körüli maximumot érhet el, Udvarhely térségében 14 Celsius-fokot – tudtuk meg.
A sokévi átlaghőmérséklethez képest alacsony értéket mutatna a –6 Celsius-fok, a szeptemberi hidegrekordnak ezzel együtt sem érnénk a közelébe – tudtuk meg Ladó Gabriellától, a csíkszeredai Meteorológiai Állomás vezetőjétől. 1977 szeptemberében –10 Celsius-fokot is mértek Csíkszeredában.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek