Jonas Rapp a győztes

13. Székelyföld Kerékpáros Körversenye

38

Szombaton két félszakasszal zárult a 13. Székelyföld Kerékpáros Körversenye. Délelőtt Csík­szentkirály és a Szentimrei Büdösfürdő között tartották az egyéni időfutamot, míg délután előbb Felcsík, majd pedig Alcsík felé kerekezett a mezőny, végül pedig a Csíkszereda utcáin kialakított pályán tettek meg hét kört a kerékpárosok. A viadalt az osztrák Hrinkow Advarics Cycleang csapatának német sportolója, Jonas Rapp nyerte meg, akinek a Királyetapon szerzett előnye hatalmasnak bizonyult.

A körverseny dobogósai, középen a győztessel Fotó: Halmágyi Zsolt

A Prológ, a Kastélyetap és a Királyetap után két félszakasszal zárult a XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenye. A Királyetapot követően a Hrinkow Advarics Cycleang sportolója, Jonas Rapp csapattársával, Dominik Hrinkowwal szemben 18 másodperces, míg a harmadik Paolo Totóval (Sangemini Trevigiani) 1:36 perces előnybe került.
Az olasz Toto a zárónap első félszakaszán a Csíkszentkirály – Büdösfűrdő közti 10 km-es egyéni időfutamon igyekezett ledolgozni hátrányán és a legjobb időt „futotta”. Ez arra volt elég, hogy Dominik Hrinkowot összetettben megelőzze, míg az éllovas Rappal szemben megfelezze hátrányát és 48 másodpercre olvassza azt.
Ezek után jöhetett a délutáni III. B félszakasz, amely során 122 km-t kellett megtegyenek a sportolók. Csíkszeredából rajtolva előbb Felcsík felé tekertek, majd visszaérve Csíkszeredába Alcsíkot célozták meg. Az első kilométereken több szökési kísérlet volt, de ezeket a mezőny rendre visszaverte. Csíkszépvízhez érve Vlad Nicolae Dobre (Giotto Victoria-Palomar), Cosmin Bidilici (Steaua), Kiss Gergely (Epronex) és Felix Ritzinger (osztrák válogatott) meglépett, előnyüket folyamatosan tudták növelni. Innentől kezdve ez a négyes elvitte az első és egyetlen csíkszeredai sprintet, majd a bánkfalvi első hegymenetet is. Ekkor több mint ötperces előnyük volt. Csíkszeredába érkezve hét kört (7×5,4 km) kellett megtegyen a mezőny a megyeszékhely utcáin. Ekkor kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy e négyesből jön ki a szakasz győztese, míg az addigi legjobb hegymenő, a török Serkan Balkan első helye is veszélybe kerülhet. Nem került viszont veszélybe Jonas Rapp összetett elsősége, hiszen a második Paolo Toto beragadt a mezőnybe és sehogy sem tudott onnan kiszakadni.
A III. A félszakaszt vezető négyes összetételében az utolsó kör hozott változást. Ahogy Felix Ritzinger meghallotta az utolsó kört jelző csengőszót, „gázra” lépett és faképnél hagyta az addig vele tekerőket és nagyon rájuk „vert”. A második helyen Vlad Nicolae Dobre, míg a harmadikon Cosmin Bidilici ért be.
A nap egyértelmű nyertese viszont Vlad Nicolae Dobre lett, aki azzal, hogy szerre húzta be a Puskaporos utcai hegymenéseket, elvitte a hegymenés összetett első helyét és a vele járó legjobb hegymenőnek járó mezt is. A nap legboldogabbja viszont az összetett első Jonas Rapp lett, ám a második Paolo Toto sem kesereghetett, hiszen az egyéni pontlista első helyén zárt.

Eredmények

III. A félszakasz: 1. Paolo Toto (Sangemini Trecigiani), 2. Federico Zurlo (Giotti Victoria-Palomar), 3. Jaime Alberto Restrepo (Novák Team).
III. B félszakasz: 1. Felix Ritzinger (osztrák válogatot), 2. Vlad Nicolae Dobre (Giotti Victoria-Palomar), 3. Cosmin Bidilici (Steaua).

Összetett végeredmények

Legjobb román: 1. Denis Marian Vulcan, 2. Emil Dima, 3. Daniel Crista (mind Giotti Victoria-Palomar).
Legjobb magyar: 1. Filutás Viktor (Pannon CT), 2. Lovassy Krisztián, 3. Pályi Csaba (mindketten Epronex).
Legjobb hegymenő: 1. Vlad Nicolae Dobre (Giotti Victoria-Palomar), 2. Serkan Balkan (török válogatott), 3. Matteo Gino Pegoraro (Delio Gallina Colosio).
Legjobb U23-as: 1. Denis Marian Vulcan (Giotti Victoria-Palomar), 2. Emil Dima (Giotti Victoria-Palomar), 3. Mattei Gino Pegoraro (Delio Gallina Colosio).
A pontverseny végeredménye: 1. Paolo Toto (Sangemini Trevigia­ni), 2. Frederico Zurlo (Giotti Victoria-Palomar), 3. Dominik Hrinkow (Hrinkow Advarics).
Az összetett végeredménye: 1. Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), 2. Paoloc Toto (Sangemini Trevigiani), 3. Dominic Hrinkow (Hrinkow Advarics).
Csapatverseny: 1. Giotti Victoria-Palomar, 2. Sangemini Trevigiani, 3. Török válogatott.

Darvas Attila

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek