Jól teker a Szekler Székelyudvarhelyen

113

Bringára ültették a polgármestert, úgy mutatták be: Szé­kely­udvarhelyen lehet, de még nem biztonságos biciklivel közlekedni. Újabb négy kerékpártámaszt szerelt fel, biciklit is kölcsönöz, hétvégén kerékpáros pikniket szervez a Szekler Teker Egyesület.

„I Love My Bike”. Szívügyük a biztonságos kerékpározás Fotó: Ifj. Haáz Sándor
„I Love My Bike”. Szívügyük a biztonságos kerékpározás Fotó: Ifj. Haáz Sándor

A Szekler Teker mozgalom már az egyesület által szervezett, bringázóknak való közösségi programoknak is köszönhető, hogy Székelyudvarhelyen egyre többen pattannak drótszamárra. A Szekler Teker azért hiteles, mert tagjai nemcsak beszélnek a biztonságos kerékpározásról, de tesznek is érte.

Kilenc támasz már van,  de lesz még több is
A kerékpározást népszerűsítő Szekler Tekernek köszönhetően a napokban kilencre „nőtt” a lopás-biztos, modern és mindenfajta kerékpárnak megfelelő bringatámaszok száma Székelyudvarhelyen.
Az első öt, nem csak hasznos, de mutatós kerékpártartót tavaly a Szentimre utcában, a Mokka Kávéház előtti parkolóban állították fel. Minap hasonló támaszt helyeztek el a sportpálya, pontosabban a birkózóterem előtti téren is.
A biciklitámaszok árát szó szerint futva gyűjtötte össze az udvarhelyi bringásokat egyesítő Szekler Tekernek a Civil Kurázsi Egyesület a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Fuss neki! 2015-ös adománygyűjtő programjában. A jótékonysági akción összegyűlt 2687 lejből készíttették el az eddigi támaszokat, és ebből a pénzből készül el az a következő négy is, amelyet jövő héten helyeznek el a városi piacnál – tájékoztatott Simon Szilárd, a bringázók egyesületének vezetője.
Elmondta azt is, hogy a városban a biciklizés még korántsem biztonságos. A kerékpárutak szinte teljes mértékben hiányoznak, a sávokat felfestették ugyan, de ezek még sok helyen balesetveszélyesek, így nincs könnyű helyzetben a biciklis, aki A pontból B-be akar két keréken eljutni. Ezekre a gondokra több alkalommal felhívták már a régi városvezetés figyelmét, legutóbb pedig az újnak is, épp a kerékpártámaszok átadásának apropóján. Felkérték Gálfi Árpád polgármestert és Orbán Árpád alpolgármestert, valamint az önkormányzat és a városháza képviselőit: biciklizve tegyék meg az utat a hivataltól a sportpályáig. A közös bringázás tanulságos volt, a városvezetők elismerték, csak látszólag egyszerű bringával közlekedni az anyavárosban. Az reményre ad okot, hogy a csapatot és kezdeményezéseit komolyan veszi a városvezetés, és ha a következő tanácsülésen a városatyák is megszavazzák, akkor az egyesület tagja lesz a város közlekedésének optimalizálásán dolgozó csapatnak – újságolta lapunknak a Szekler Teker vezetője.

Ilyen sem volt, de már van: bringabérlés
Újdonság Udvarhelyen, hogy a Tourinfo és a Szekler Teker jóvoltából ezentúl kerékpárt bérelhetnek azok a turisták, akik bringázva néznének szét a városban és környékén.
– A Tourinfo kért fel, hogy biztosítsunk nekik kerékpárokat, amit bérbe adhatnak az idelátogatóknak. Ezt, ha volt rá igény, úgy oldották meg eddig, hogy a turistákat elvitték valamelyik bringás boltba, és onnan kölcsönöztek biciklit. Vállaltuk, hogy öt bringát biztosítunk az irodának, a kérésünk csupán annyi volt, hogy a kerékpároknak egy megfelelő helyet biztosítsanak, és mi gondoskodjunk azokról. Ha valaki bérelni akar, szándékát a Tourinfónál jelezheti, ők értesítenek minket – részletezte Simon Szilárd.
A biciklibérlés nem luxus: 24 órára csupán 25, fél napra 15 lejt kóstál.

Kétnapos piknik a strandon
Tavaly nagy sikere volt a Szekler Teker szejkefürdői kerékpáros piknikjének, idén is megszervezik. A helyszín ezúttal a városi strand lesz, és újdonság, hogy kétnapos lesz az esemény, amelyet hétvégén, augusztus 20–21. között, azaz szombaton és vasárnap tartanak.
Az egyesület a gyerekeknek is szervez programot: a biztonságos és helyes kerékpározás szabályaira tanítják meg a csemetéket. A félszáz gyereknek szervezett játékos bringaórákat a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványtól pályázott pénzből szervezik, újságolta Simon Szilárd, hozzátéve, hogy főnyeremény is lesz, és a Szekler Tekerrel kiváló partnerkapcsolatot ápoló csíkszeredai és marosvásárhelyi kerékpáros egyesületektől is lesznek vendégoktatók.
A Szekler Teker Egyesület rendszeresen szervez kisebb-nagyobb kerékpártúrákat is. Tekertek már Udvarhelyszéken, Pál­patakán, Siklódon, az oroszhegyi és szentléleki kilátóknál, de elkerekeztek Szászföldre és a Gyi­me­sek­be is. Az egyesület az ötletgazdája az I Love My Bike – Szeretem a biciklimet kerékpáros felvonulásnak, amelyet idén áprilisban, a Föld napján második alkalommal szervezett meg. Az eseményen félezer kerékpáros vett részt, és alakított ki egy biciklit formázó élőképet a sportpályán.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.