„Jóindulatú hiba” miatt törlesztenek

53

Külterületek helytelen adóbesorolásának következtében 2013-ig visszamenőleg többletet kell befizetniük a csíkszent­do­mokosiaknak. A helyi tanácsot a jó szándék vezérelte, amikor a hibás határozatot elfogadták, a polgármester ugyanakkor ígéri: a többletből származó összeget kizárólag mezei utak fejlesztésére fordítják a jövőben.

Rontott a közhangulaton a június–júliusi csíkszent­domokosi számvevőszéki ellenőrzés, a vizsgálat során ugyanis fény derült arra, hogy a külterületek adózására vonatkozóan helytelenül alkalmazza a jogszabályokat a polgármesteri hivatal. Mivel a község határa nagyon hegyes-völgyes, alig vannak lapos területek, ezért a külterületeket egységesen az alacsonyabb adózású D kategóriába sorolták be. A számvevőszéki ellenőrzés viszont rámutatott: ha nem tesznek különbséget az A, B, C és D kategóriák között, akkor az A besorolású adókulcsot kell alkalmazniuk a polgármesteri hivataloknak. A D kategória alapján befizetett adókat ezért fel kell pótolniuk az adófizetőknek, 2013-ig visszamenőleg ez hektáronként évi 8 lejt jelent, amelyre büntetőkamatot is felszámolnak, az így kapott összeg befizetése pedig sokak számára okoz gondot.
– Sajnálatos helyzet alakult ki, mert a helyi tanács jót akart, viszont balul sült el. Köszönöm a megértésüket azoknak, akik már törlesztették az elmaradást, és kérem a többi adófizetőt, hogy ők is tegyenek ugyanígy. Már vizsgáljuk annak a lehetőségeit, hogy a külterületek besorolásának hibáját hogyan lehet kijavítani, a helyi tanács nevében pedig megígérhetem, hogy az ebből származó összeget mezei utak felújítására fordítjuk a következő évben – nyilatkozta Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek