Johannis „az egyiket” kihirdeti

Társadalombiztosítási költségvetés

90

Klaus Johannis államfő kihirdette a 2019-es társadalombiztosítási költségvetés törvényét, és ismét lemondásra szólította fel a kormányt, amiért továbbra sincs állami költségvetése az országnak. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök holnap újraszavaztatná és módosítás nélkül visszaküldené a költségvetési törvényt a „cotroceni-beli lustaságnak”.

Fotó: presidency.ro

Elmondta, annak ellenére, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) őt hibáztatja az állami költségvetés késéséért, ezért valójában a PSD a hibás, amely a törvényben megszabott november 15-i határidőhöz képest három hónapos késéssel terjesztette a parlament elé a büdzsét. Johannis újfent hangoztatta, hogy az állami költségvetésben a kormány eltúlozta a bevételeket, emellett a büdzsé a „pártok és a politikai klientúra” gyarapodását és nem az állampolgárok jólétét szolgálja – véli az elnök.
Klaus Johannis bejelentette: kihirdette a társadalombiztosítási költségvetést azért, hogy a nyugdíjasok minden juttatást idejében megkaphassanak. Johannis elmondta, hogy a költségvetésben a nyugdíjakra fordítandó összegből jelenleg nincs fedezve 1,4 milliárd lej, és felszólította a kormányt és a parlamentet, biztosítsák maradéktalanul ezt a pénzt.
A Cotroceni-palotában nyilatkozó Klaus Johannis azt mondta, noha nem tudni, mit fog tenni a kormány a költségvetési keretben meghatározott mutatók felső határát megszabó, alkotmányellenesnek nyilvánított törvénnyel, ő úgy döntött, hogy a társadalombiztosítási költségvetés törvényét kihirdeti. „A nyugdíjasok nem szenvedhetnek a PSD hozzá nem értése és közömbössége miatt” – érvelt Johannis.
Johannis elmondta, hogy a PSD kudarcot vallott kormányzásával, hiszen nem az ország, hanem saját érdekeit tartja szem előtt, ezért ismét lemondásra szólította fel a kabinetet.
Liviu Dragnea viszont korábban, vasárnap megerősítette, hogy szerdán együttes ülést tart a parlament két háza, és ismét szavaz a költségvetési törvényről, majd visszaküldik az államfőnek kihirdetésre. „Szerdán kellene legyen együttes plénum, hogy küldjük el ismét a költségvetést a cotroceni-beli lustaságnak, hátha talál valakit, aki megfogja a kezét és aláírja vele a törvényt” – fogalmazott a PSD és a képviselőház elnöke.
Johannis még pénteken visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra a 2019-es költségvetési törvényt.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek