Johannis alulmaradt

Kormány–elnöki hivatal közötti vita

575

A kormánynak adott igazat tegnap az államfővel folytatott jogvitában az Alkotmánybíróság. A taláros testület szavazattöbbséggel megállapította: Klaus Johannis alkotmányos természetű jogi konfliktust okozott azzal, hogy megtagadta Laura Codruþa Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyész leváltását, amelyet Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezett.

Az Alkotmánybíróság ülésterme. Nem egyértelmű döntés Fotó: ccr.ro

Valer Dorneanu, az Alkotmánybíróság elnöke bejelentette, hogy a testület plénuma szavazattöbbséggel arra az álláspontra jutott, hogy konfliktus alakult ki az igazságügyi minisztérium és az államelnök között, miután utóbbi megtagadta, hogy visszahívja tisztségéből a DNA főügyé­szét. Az alkotmányos természetű konfliktusra vonatkozó indítványt a kormányfő nyújtotta be az alkotmánybírósághoz április 23-án.
Miután a kormánykoalíció a korrupcióellenes ügyészek visszaéléseiről szóló sajtóleleplezésekre hivatkozva egyre hangosabban követelte Kövesi menesztését, az igazságügyi miniszter februárban egy húszpontos „bűnlajstromot” olvasott Kövesi fejére, és leváltását kezdeményezte, azt állítva, hogy a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a DNA-t.
Johannis akkor azt mondta: nem győzték meg a miniszter érvei, ezért nem hajlandó elmozdítani a főügyészt, de a kormány szerint erre nem lett volna joga, emiatt bepanaszolta az Alkotmánybíróságnál.
Az elnök – és az őt támogató jobbközép ellenzék – szerint a közvetlenül megválasztott államfőnek mérlegelési lehetősége is kell legyen egy ilyen döntésnél, nem lehet csak „közjegyzői” szerepe egy kinevezésnél.
Toader azonban – aki korábban maga is alkotmánybíró volt – azzal érvelt, hogy az államfőnek nem hatásköre az ügyészségi vezetők munkáját menedzseri és szakmai szempontból kiértékelni, tehát leváltásuk esetében nem bírálhatja felül az igazságügyi minisztert.
Az Alkotmánybíróság döntésének fontos belpolitikai tétje van, ugyanis éles konfliktus alakult ki a DNA ügyészeit visszaélésekkel vádoló kormány és az államfő között, aki szerint a kormánypárti politikusok korrupciós pereik miatt támadják a DNA-t.
A legfőbb ügyészség tudomásul vette az Alkotmánybíróság döntését, miszerint konfliktus alakult ki az államhatalmi ágak között a DNA-főügyész menesztését megtagadó államfői döntés nyomán, és várja a taláros testület indoklását – közölte a legfőbb ügyészség a közösségi hálón.
Az Agerpres forrásai szerint az alkotmánybírák 6:3 arányban szavazták meg a döntést, a források szerint a következő alkotmánybírák szavaztak a döntés ellen: Livia Stanciu, Daniel Morar és Ştefan Minea.
Igazságügyi források arról tájékoztatták a hírügynökséget, hogy a döntést kísérő rendelkezésben a taláros testület tagjai leszögezték, az államfőnek rendeletet kell kiadnia Laura Codruţa Kövesi tisztségből való visszahívásáról.
Tekintetbe véve az Alkotmány­bíróság tegnapi döntését, az államfőnek zöld utat kell adnia az igazságügyi miniszter által megfogalmazott, a DNA-főügyész menesztését szorgalmazó kérésnek – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.
Tăriceanu a szenátusban fejtette ki, hogy az alkotmánybírósági döntés gyakorlatilag nem tett mást, csak aláhúzta azt az alkotmányos elvet, miszerint az ügyészségek az igazságügyi minisztérium fennhatósága alatt működnek. Az államfőnek csak az a szerepe, hogy megerősítse, súlyt adjon a vezető tisztségben lévő ügyészek kinevezésének vagy leváltásának, de nem lehet döntő szava ezekben a kérdésekben, mert az ügyészek munkájának megítélése az igazságügyi tárca hatáskörébe tartozik – jelentette ki az ALDE elnöke.
– Örülök ennek a döntésnek, reméltem, hogy így alakul, de türelmetlenül vártam az Alkotmánybíróság álláspontjának megfogalmazását, mert ez tisztáz egy sor kérdést, amelyek a múltban zavart és vitákat keltettek – mondta Tăriceanu. – A tisztségből való visszahívást az igazságügyi miniszter dönti el, és ezt semmiképpen sem cáfolhatja meg az államelnök. Az államfőnek zöld utat kell adnia a DNA-főügyész leváltására vonatkozó kérésnek – fűzte hozzá.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek