csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Jogtalannak találják, megfellebbezik a döntést

Az EU-s alapokból történő hőszigetelési munkálatok kapcsán rendellenességet fedezett fel a Hargita Megyei Számvevőszék: a kivitelezőknek nem számoltak fel késedelmi kamatokat 2015-ben, így pedig 4,4 millió lejes bevételkiesést idéztek elő a városvezetők – áll a számvevőszék 2016-os jelentésében. Maroshévíz, Vasláb és Csíkszépvíz önkormányzata ellen is jogi eljárás indult, a három településen összesen több mint 1,3 millió lej sorsa kétséges.

Akkor a haladást választották, most perelni kénytelenek Fotó: László F. Csaba

A 2015-ös jelentésben négy Hargita megyei önkormányzat szerepel, közülük kimagaslik a megyeszékhely, amely be nem hajtott késedelmi kamatokból 4 417 000 lejes hiányt halmozott fel magának – áll a számvevőszéki dokumentumban. A város hőszigetelési munkáiért felelős alpolgármester, Szőke Domokos nem gyakorolhatta tisztségét, amikor megszületett a számvevőszéki eljáráshoz vezető tanácshatározat.
– A 2014-ben és 2015-ben aláírt kivitelezési szerződések értelmében vészesen közeledett egyrészt a kivitelezési határidő, másrészt pedig a pályázat befejezési határideje. Nagyon nehéz döntés előtt állt a város, mert három választási lehetőség volt: vagy felbontják a szerződést, vagy késedelmi kamatokkal terhelik a kivitelezőket, vagy pedig a befejezésre összpontosítva kitolják a határidőket és szerződést hosszabbítanak – sorolta Szőke Domokos. – Az első változattal meghiúsult volna a hőszigetelés, mert fizikailag nem volt már idő új közbeszerzésre. A második sem volt járható út, mert a nehéz anyagi helyzetben levő kivitelezőket elriasztotta volna a késedelmi kamatok felszámolása. Beszüntették volna a munkát, törvényszéki útra terelve az eljárást pedig szintén a kivitelezés, a finanszírozás kárára ment volna az egész. A harmadik lehetőséget választotta az akkori városvezetés, és meglátásom szerint is ez volt az egyetlen módja annak, hogy haladjon a kivitelezés, és minimálisra csökkenjen az a kár, ami a finanszírozás elvesztésével járt. A munkálatok mielőbbi befejezése élvezett elsőbbséget. Természetesen a munkálatok lezárásával, 2016-ban a polgármesteri hivatal elindította a kártérítési pereket a kivitelezőkkel szemben, mind a késedelmekre, mind az elvesztett finanszírozásokat illetően – részletezte az alpolgármester, hozzátéve, hogy a számvevőszéki döntést a törvényszéken megfellebbezik.
A számvevőszéki vizsgálatok a csíkszeredai eset mellett Maros­hévízen is rendellenességekre világítottak rá: a víz- és szennyvízrendszer építése során 573 ezer lej értékben keletkeztek indokolatlan hiányosságok. Vasláb költségvetése két önkormányzati cég helytelen működtetése miatt 376 ezer lejjel, a Csíkszépvízé pedig az iskola felújítási munkálatai során törvénytelenül eszközölt kifizetések miatt 370 ezer lejjel rövidült meg.
A jelentés szerint egyébként a számvevőszék 2016-ra 42 könyvvizsgálatot tervezett helyi közintézményeknél: közülük 27 anyagi természetű, 2 teljesítményi, illetve 13 ellenőrzési vizsgálat volt.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb