2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Jogosítvány a jövőhöz

Idén 75 000 lej a Jogosítvány a jövőhöz elnevezésű, A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia közös pályázatának összértéke. A hatodik alkalommal kiírt pályázat 1996 és 2003 között született romániai diákok, valamint általános, közép- vagy szakiskolai végzettséggel rendelkező, szerény anyagi körülmények között élő fiataloknak nyújt anyagi segítséget a gépjárművezetői jogosítvány megszerzésében. A pályázatokat szakemberek bírálják el.

Idén is meghirdette Jogosítvány a jövőhöz elnevezésű pályázatát A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia. Pályázhatnak azok a fiatalok, akik szakmai pályafutásuk kezdetén vannak, vagy munkát vállalnának, és a munkavállalásnál feltétel lenne és előnyt jelentene a gépjárművezetői jogosítvány, munkaviszonyban vannak, és munkakörük ellátásában feltétel lenne, vagy előnyt jelentene a gépjárművezetői jogosítvány. Rendelkeznek B kategóriás gépjárművezetői jogosítvánnyal, de munkájukhoz szükség lenne D, C jogosítványra is. Esetleg valamilyen más célból szeretnének gépjárművezetői jogosítványt szerezni, de az ezzel járó költségek meghaladják anyagi lehetőségeiket. A pályázatban összesen 75 000 lej kerül elbírálásra.

A támogatás módja

– Egy pályázó legtöbb 3000 lej értékű anyagi támogatást nyerhet személygépkocsi, teherautó, villamos, autóbusz, trolibusz, traktor, mezőgazdasági gépek vezetésére, kezelésére feljogosító gépjárművezetői engedélyhez szükséges képzési és egyéb járulékos költségek fedezéséhez – mondta András Imre, A Közösségért Alapítvány vezető munkatársa.

A program részletes bemutatása és tájékoztatója a pályázat két támogatójának – A Közösségért Alapítvány, www.pentrucomunitate.ro, és a MOL Románia, www.molromania.ro honlapján is olvasható. 

A pályázati kérelmet elektronikus úton, illetve papíron, ez esetben postán is be lehet nyújtani – tudtuk meg András Imrétől.

Fontosabb iratok és tudnivalók 

A pályázatnak tartalmaznia kell egy, a pályázó tanulmányait, munkahelyeit, a támogatás igénylőjének anyagi és szociális hátterét, valamint a jogosítvány megszerzésének személyes indoklását felsoroló motivációs levelet. Továbbá szükséges a polgármesteri hivatal, vagy egy illetékes civil szervezet által kibocsátott szociális ankét is. Kiskorúak esetében a fentiekhez társul a szülő vagy gyám nyilatkozata, amellyel hozzájárul a kiskorú pályázatához és vállalja a felügyeletet a képzés időtartamára. Nagykorúak esetében pedig igazgató, tanár, osztályfőnök, lelkipásztor, szociális munkás, munkáltató stb. támogató nyilatkozatát kell csatolni, amellyel nyertes pályázás esetén vállalja a pályázó támogatását és felügyeletét a képzés ideje alatt. Ugyanis, ahogy András Imre ezzel kapcsolatban kiemelte, általában a tanulásban háttérsegítséggel rendelkező fiatalok teszik le sikeresen a vizsgát. További szükséges irat az érvényes árajánlat a képzést biztostó intézmény (sofőriskola) részéről, amely tartalmazza a képzési időszakot. Az iratcsomónak tartalmaznia kell az elért legmagasabb iskolai végzettséget igazoló okiratot, az érettségi diplomáról készült másolatot, iskolai igazolást stb. Az ügyvezető külön kiemelte, hogy az elbírálás során pozitívumként könyvelik el, ha a pályázó rendelkezik már munkáltatói igazolással és tanúsítja, hogy a hajtási engedély megléte feltétel vagy előny a munkahely megszerzésénél vagy megtartásánál. Továbbá a pályázónak fel kell mutatni egy civil szervezet vagy egy állami intézmény – iskola, gyermekotthon, vagy egy más, a Gyermekvédelmi Hatósághoz tartozó intézmény – által kibocsátott hivatalos iratot, amely indokolja a támogatás szükségességét és ajánlja a pályázót a programra. Ugyanakkor András Imre arra is felhívja a figyelmet, hogy a késve küldött vagy hiányos pályázatokat nem bírálják el.

A pályázatokat oktatási, munkaügyi, szociális szakemberek bírálják el, a pontozás a pályázó tanulmányi eredményei, motivációs levele és szociális rászorultsága alapján történik. A pályázat eredményeit ugyancsak a honlapokon teszik közzé 2021. február 28-ig, a nyertesek 2021. március 15-ig írásban is értesítést kapnak – ismertette a pályázattal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat András Imre.

Kapcsolódó cikkek:

14,339RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb