Jogokkal, jogtalanul

109

Semmi nem változott. Valószínűleg egyetlen iskolában sem. Talán volt, ahol ismertették az osztályfőnökök a megváltozott keretszabályzatot, ami a tanintézetek belső szervezését illeti, talán a nagyobb diákok közül néhányhoz eljutott a hír a médiából, de a legtöbb helyen nem érte el a pedagógusok, diákok ingerküszöbét az újdonság.
Nem büntethető a tanuló, ha nem hord egyenruhát, nem kell szolgálatot vállalnia, osztályzattal nem büntethető, és a mobiltelefont le kell tennie órán egy kijelölt helyre, hacsak a tanár nem engedi meg az eszköz használatát. Ezek az új elemek bővítik a meglévő szabályzatot, amelyben ugyebár olyan pontok is vannak, hogy a tanulót nem lehet megalázni, kitenni az óráról, tiszteletben kell tartani személyiségi jogait… Csak hízik a szabálygyűjtemény, de a „szelleme” nem igazán szivárog le a mindennapi iskolai életbe. Még mindig lehet óráról kiküldött, nyilvánosan megbüntetett nebulót látni, nemrég pedig mekkora szelet kavart a hosszú haja miatt hazakergetett kolozsvári diák esete. És bizony sok pedagógus észre sem veszi, amikor a gyerekek rekcumolása közepette olyasmit mond, ami megalázó lehet nekik, és nagyítóval kell keresni azt a tanárt, aki mindig hideg fejjel mérlegel, mielőtt beírná a jegyet a naplóba, és megvizsgálja, hogy nem zavart-e be a döntésbe holmi személyes bosszú a mondjuk gyakran pofázó, netán egyéb rendbontásokban is vétkes diákkal szemben. Azaz: hányan vannak, akik csak és csakis a tudásra adnak jegyet?
Egyenruha? Ahol bevezették, ott úgyis sikerül úgy hatni a gyerekekre, hogy ne akarjanak kilógni a sorból, mert azt továbbra sem szeretjük az iskolában. Nagyon nem.
Szóval a több szabálytól nem lesz élhetőbb az iskola. Ehelyett néhány alapelv meghatározása (a személyiségi jogok, az emberi méltóság, és egymás kölcsönös tisztelete, gyermekközpontúság, tolerancia) bőven elég lenne, ha végre a papírhalmok növelésére és fölösleges lózungok hangoztatására fordított energiát – és egy kis pénzt is – a pedagógusok képzésére fordítanák. Hogy kapjanak kézzelfogható, a gyakorlatban jól alkalmazható technikákat arra, hogy miként lehet demokratikus környezetben is jól bánni a diákokkal, még ebben a gyorsan változó világban is, hogyan lehet hatalom bevetése, erődemonstráció és egymás méltóságának sárba tiprása nélkül konfliktusokat kezelni. Azért, hogy legyen végre jobb hely az iskola…

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek