Jogi fogalomtár

75

Átadás fizetés gyanánt (románul darea în plată) – azon szerződés, amelyben a hitelező az adós javaslatára elfogadja, hogy a megegyezett adósság törlesztési módozata helyett az utóbbi, egy másik formában törleszti ezt.
Az átadás fizetés gyanánt a polgári jogban a kötelem megszüntetésének egyik módozata is ezáltal, amelyet a Polgári Törvénykönyv 1492-es szakasza szabályoz. Fontos megemlíteni, hogy ezen jogi mechanizmus csak akkor lesz érvényes erejű, ha a hitelező, vagyis az a személy, akinek javára ezt teljesíteni kell, ebbe beleegyezik. Még akkor sem lehet a hitelező beleegyezését kikerülni, ha a más formában történő törlesztés azonos vagy nagyobb értékű, mint a megegyezés tárgyát képező adósság. Ennek magyarázata, hogy a felek nem ebben egyeztek meg a jogviszony megszületésekor, s így ennek megváltoztatása sérti a megegyezés alapelvét.
Például, ha egy csereszerződés által a felek karácsony előtt megegyeznek, hogy az egyik fél az általa nevelt karácsonyi malacot a másik fél javára átengedi egy húsvéti bárány fejében. A malac tulajdonjogának átruházása karácsonykor gondtalanul megtörténik, viszont húsvétkor a bárány átadásának pillanatában az erre köteles adós inkább egy pulykát ad át a szerződés másik felének. Ha a bárányra feljogosult fél ezt elfogadja, a jogviszony megszűnik és eléri célját. Ellenkező esetben lehetőség van, hogy a szerződést a megállapodás alapján hajtsa végre az adós is.
A fogalomtárt szerkeszti Péterfi Dénes, az Erdélyi Jogász Civil Szervezet munkatársa. www.erdelyijogasz.ro

ERDELYJOGASZ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.