Jogerősen érvénytelenített határozat

80

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla tegnapi ítéletében jogerősen érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015 augusztusában létrehozta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot, és ebbe sorolta be a Bolyai Farkas Gimnázium és az Unirea Főgimnázium egyes osztályait. Döntő házként tárgyalja mai ülésén a szenátus az iskola létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot.

A marosvásárhelyi katolikus iskola épülete. Iskolapélda

Jogerős ítéletben érvénytelenítette a Marosvásárhelyi Ítélőtábla a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015 augusztusában létrehozta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot. Az ítéletnek a bírósági portálon közölt kivonata szerint a tábla elutasította a katolikus gimnázium és a szülők egyike által benyújtott fellebbezést a Maros megyei törvényszék korábbi ítélete ellen.
Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy értelmezte az ítéletet, hogy ez alapján a katolikus gimnázium diákjai kérésre visszatérhetnek azokba az oktatási intézményekbe, ahonnan a katolikus iskolába érkeztek.
A fellebbező szülőt képviselő Kincses Előd ügyvéd elkeserítőnek tartotta az ítéletet, amely – szerinte – minősíti a romániai jogállamiságot. Úgy vélte: a marosvásárhelyi iskolaügyben megbukott a román igazságszolgáltatás és a politikai osztály egyaránt. Szerinte ugyanis a bíróság a most érvénytelenített 2015-ös keltezésű tanfelügyelőségi iratot tekintette az iskola alapítóiratának, holott az iskolát már több mint egy évvel korábban létrehozták.
Csíky Csengele, a civilek a katolikus iskoláért szülői csoport szóvivője viszont úgy vélte: az ítélet akár kedvezőnek is tekinthető, hiszen „eltakarítja” a régi intézmény jogi maradványait a megalapítandó új útjából. Hozzátette azonban, hogy ez a vádlottak számára kedvezőtlenül befolyásolhatja annak a büntetőpernek a kimenetelét, amelyet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított az iskolaügyben Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen.
A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a kilátásba helyezett vétóját. Liviu Dragnea tegnap elmondta: a Szijjártó Péterrel folytatott hétfői megbeszélésén is biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy pártja támogatja a katolikus gimnázium újraalapítását.
A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus újságírók kérésére számolt be arról, miről tárgyalt Szijjártó Péterrel, akit hétfőn házelnöki irodájában fogadott. Dragnea beszámolója szerint megígérte a magyar külügyminiszternek, hogy a kormánytöbbség megszavazza a szenátusban, majd kihirdetésre küldi az államfőnek a marosvásárhelyi iskola újraalapításáról szóló, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által előterjesztett törvénytervezetet.
Döntő házként tárgyalja mai ülésén a szenátus a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot, miután a képviselőház első fórumként múlt év decemberében már elfogadta azt. A ház tanügyi bizottsága – módosító javaslatok megfogalmazása mellett – pozitívan véleményezte a tervezetet.
Az elfogadott szöveg értelmében „a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum részleges kettéosztásának eredményeként, az országos oktatási rendszer keretében létrehozzák a magyar tannyelvű II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumot, amelynek Marosvásárhelyen lesz a székhelye, a Mihai Viteazul utca 15. szám alatt, a B épületben.”
A jogszabály elfogadásától számított harminc napon belül a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak fel kell vennie az intézményt a város iskolahálózatába, amelynek a 2018–2019-es tanévtől kezdődően lesz része.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek