szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Jogerős ítélet született, kérdés, hogy végrehajtják-e

Az elmúlt hét végén két perben is ítéletet hozott a Marosvásárhelyi Táblabíróság – számolt be hétfői gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke.

Árus Zsolt. Az elutasítás is jót jelent fotó: Boncina-Székely Szidónia

Jogerős ítélet született a Marosvásárhelyi Táblabíróságon, miszerint Mircea Dușának, Maros megye prefektusának köteleznie kell a közintézményeket arra, hogy tartsák be a nyelvhasználaton alapuló törvény előírásait a megye összes intézményében. Ilyen ítélet született már korábban, Hargita megye prefektusa esetében, de azt az ítéletet máig sem hajtották végre, és az ügyészség nem indított eljárást hivatali visszaélés miatt.
– Ilyen körülmények között kíváncsian várjuk, hogy mi fog történni ebben az esetben. Arra pedig számíthatnak az olvasók, hogy bármi lesz az eredmény, arról országot-világot tájékoztatni fogjuk – nyilatkozta Árus Zsolt.
Egy másik ügy kapcsán az alapítvány azt kérte a bíróságtól, hogy törvénytelennek mondja ki azt, hogy a személyi igazolványokon a román nyelvvel egy szinten vannak más nyelvű szövegek is, és kötelezze a Belügyminisztériumot arra, hogy cserélje le az igazolványokat olyanra, ahol az idegen nyelvű szöveg a román alatt van. Amint Árus Zsolt elmondta, az alapítvány célja ezzel az volt, hogy bizonyítékot kapjon arról, hogy az igazságszolgáltatás kettős mércével mér. Ezt az ítéletet használni tudjuk majd más, folyamatban lévő perekhez bizonyítékként, hogy a magyarokat diszkriminálják Romániában – fogalmazott Árus Zsolt.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb