Jog az emlékezéshez

178

Úgy néz ki, hogy ebben az országban nekünk már emlékeznünk sem szabad. Akárcsak március 15-én, az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából szervezett ünnepségeken, most is használták székelyudvarhelyi közterületeken a magyar nemzeti színeket. Mivel vendég volt Budapest főpolgármestere, teljesen természetes módon – törvényesen – tűzhették ki Magyarország zászlaját a magyar millennium alkalmából épült, minden téglájával az egykori magyar államra emlékeztető épület homlokzatára. A ma is majdnem teljesen a létezett Közép-Európára emlékeztető főterű kisváros nagy beleéléssel ünnepelt. Szokás itt kissé túllihegni ugyan az ilyen alkalmakat, de ez majdhogynem természetes is, hiszen milyen lehetne más egy kilencvenvalahány százalékban magyar többségű megyei jogú város ebben a százévesnek mondott országban, ahol kényszerű módon ebből kilencvenhatot ebben élni kényszerültünk? Minden ünnepség emlékeztetés is ugyanakkor arra, hogy foghíjas a demokráciánk. Ez a többségé fajta a sajátos balkáni értelmezésekkel.
Igencsak körültekintően – nehogy sértsék a másik fél nemzeti büszkeségét – „mindössze” a magyar nemzeti színeket használva díszítettek. A Kossuth-címerrel ellátott „szalagokat”, illetve a lyukas zászlót alkalmazták, azt a zászlót, amilyenhez hasonlót huszonkilenc évvel ezelőtt Temesváron is. Az utálatos kommunista címert metszették ki ott az akkori román zászlóból az életüket kockáztatók. Mivel egyetlen ország szárba szökkenő forradalmi mozgalma sem sajátíthat ki magának bizonyos szimbólumokat, ez az eljárás teljesen érthető, pozitív előjelű és bátor cselekedetnek minősült. A jó irányú változtatásokat követelő forrongások a világ minden pontján hasonló jelek által mutatkoznak meg.
Hogy mik vannak kies honunkban a ránk erőltetett középszer szűkkeblében, azt még nem tudhatjuk! Vannak még erőtartalékok, az biztos. Közeledik az ünnepük. Erre fel egy isiáztól és egyebektől szenvedő fő-fő európai hivatalnok nem átallotta azt nyilatkozni, hogy azt a napot, amely minket gyászba dönt, hiszen megkérdezésünk nélkül vittek bele e házasságba, egész Európa-szerte meg kellene ülni. Isten Európája hatalmas. És brutálisan kirívó mondatok hangzanak el felelőtlen felelősei szájából.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek