2021, január 17, vasárnap.

Jobbközép kormányzás várható az RMDSZ részvételével

A vasárnapi parlamenti választásokon a szocialista párt (PSD) kapta a legtöbb szavazatot, de kormányozni várhatóan a jobbközép koalíció fog a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével. Nemcsak a szakértők állítják ez, Klaus Johannis államfő is úgy nyilatkozott tegnap: a parlamenti választások után egy jobbközép koalíció látszik kikristályosodni. A nap végére marad egy kis közjáték is: lemondott tisztségéből Ludovic Orban miniszterelnök.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kapta ugyan a legtöbb szavazatot – a voksok mintegy 30 százalékát szerezte meg –, de ez kevésnek bizonyult a kormányzáshoz. Legalábbis erre enged következtetni, hogy Klaus Johannis, Románia elnöke tegnap kijelentette: a részeredmények szerint a jobbközép pártok együttesen megszerezték az érvényesen leadott szavazatok több mint felét. Hozzáfűzte: a parlamenti választások után egy jobbközép koalíció látszik kikristályosodni.Az államfő szerint ugyanakkor „az eredmények azt mutatják, hogy nincs egyértelmű győztese a parlamenti választásoknak”.

– Őszintén elmondhatom, hogy ez volt a célom, és ezért az utóbbi hetekben egy kicsit gyakrabban kellett kiállnom a nyilvánosság elé. Így egy teljes választási ciklus után a Szociáldemokrata Párt kívül maradhat a politikai döntéshozatalon – tette egyértelművé álláspontját Johannis. Az államfő hozzátette: néhány nap múlva konzultációra hívja a parlamenti pártok képviselőit. A nap végére maradt még egy kis közjáték: Ludovic Orban jelenlegi miniszterelnök bejelentette lemondását, de gyorsan hozzátette, hogy ő vezeti a PNL delegációját az új kormánytöbbség megteremtéséről döntő tárgyalásokon. 

Valószínűleg kormányra kerül az RMDSZ 

Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök is úgy nyilatkozott korábban: egy jobbközép kormányt látna a legszívesebben. Ezt erősíti, hogy Dacian Cioloş, az USR-PLUS társelnöke tegnap úgy nyilatkozott : fontosnak tartja, hogy hiteles jelöltet támogasson az általa képviselt politikai szövetség a kormányfői tisztségre.

– A leendő miniszterelnökkel kapcsolatban úgy gondoljuk, hogy fontos egy hiteles jelöltet támogatnunk. Ezt nem a televízióban tárgyaljuk meg, hanem az államfővel zajló konzultáció során. Egyértelmű, hogy ez a jelölt képes kell hogy legyen egyesíteni a jobboldali, reformista erőket. A mi szempontunkból ezen eredmények után egy új kezdetre van szükség – mondta Cioloş.

Az USR-PLUS társelnöke hozzátette: meggyőződése, hogy az államfő pragmatikusan fog dönteni a kormányfő kérdésében, és döntésével egy új kezdet jelét adja, és egy hiteles kormány alakulhat.

Cioloş azt is kifejtette, hogy az USR-PLUS kész együtt kormányozni a PNL-vel, és „ilyen körülmények között az RMDSZ nélkülözhetetlenné válik”. Apró zavart legfeljebb az okozhat az „erőben”, hogy a parlamentbe bejutott a szélsőségesen nacionalista, magyargyűlölő a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is. Vezetőjük, George Simion rögtön kijelentette: „ Az RMDSZ-nek nincs mit keresnie Románia parlamentjében, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az etnikai alapon szerveződő politikai alakulatok betiltását célzó alkotmánymódosítást kezdeményez”.

Jókedvű Hargita megyei politikusok

Az AUR előretérésének ugyan nem örültek, de elégedetten nyugtázták a választási eredményeket a magyar összefogás politikusai tegnapi sajtótájékoztatóikon.

Az udvarhelyszéki parlamenti jelöltek – Antal Lóránt, Ladányi László Zsolt és Zakariás Zoltán – egyetértettek abban, hogy „lesz kihívás bőven” az elkövetkező négy évben. Ugyanakkor a térség RMDSZ-es elnökével együtt megköszönték mindenkinek a mozgósítást, támogatást, illetve a választáson való részvételt. Ugyan a négy évvel ezelőtti részvételhez képest Udvarhelyszéken is kevesebben mentek el választani vasárnap, de az országos adatokat tekintve „felemelt fejjel” zárhatta a napot a térség – indította a kiértékelő sajtótájékoztatót Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke. 

Lehetőség és mulasztás

Farkaslaka és Homoród­szent­márton járt élen, ahol a szavazópolgárok közel fele voksolt, az udvarhelyszéki részvételi arány összességében 36,14 százalék lett. A szenátori listára 34 365-en, a képviselői listára 34 057-en ütöttek pecsétet.

– Atipikus kampányon vagyunk túl, nem sikerült teljes mértékben eljuttatnunk az emberekhez üzenetünket. Nincs ok nagy örömre. Megvolt a történelmi lehetőség, de nem éltünk annyira vele, mint ahogy élhettünk volna, és itt nem feltétlenül a térségre, illetve a megyére gondolok – fogalmazott a széki elnök. Történelmi mulasztásról is beszélt, mint megjegyezte, az RMDSZ nem vette észre idejében a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) térhódítását.

– Ezt a veszélyt érthetőbbé kellett volna tennünk. Mivel ez a neofasiszta alakulat nálunk nagyobb súllyal lesz jelen a parlamentben, továbbra is egyik kezünkkel védekeznünk kell, s a másikkal építkeznünk, bár ez utóbbin kellene legyen a hangsúly – tette hozzá Bíró Barna Botond.

Tartalmat adni az összefogásnak

Antal Lóránt Udvarhelyszék újrázásra készülő szenátora megjegyezte, hogy a szélsőséges nacionalizmus mindig is jelen volt a hazai politikai színtéren.  

– Az biztos, hogy nem lesz könnyű az elkövetkező négy év a parlamentben. Nekünk a kampányban is hangoztatott három fő célért kell dolgoznunk elsősorban: a gázhálózat és villamosenergia-hálózat fejlesztésért a térségben és a megyében, illetve városaink elkerülő úttal kapcsolatos problémáinak megoldásáért – hangsúlyozta. Közölte azt is, hogy Bokor Sándor volt parajdi polgármester vezetésével, 13 udvarhelyszéki önkormányzat részvételével fejlesztési társulás alakul, hogy európai uniós források és kormánytámogatások révén minél hamarabb megvalósuljon a térség gázellátásának bővítése.

A köszönet napja volt a tegnapi Zakariás Zoltán számára, aki az EMSZ jelöltjeként kapott helyet az RMDSZ képviselői listáján. Köszöni, hogy szervezete bizalmat előlegezett neki, és – mint mondta – tisztában van a felelősséggel, miszerint rajta is múlik, hogy az összefogást sikerül-e tartalommal megtölteni. Zakariás a lista ötödik helyén áll, a visszaosztás után derül ki, hogy bejut-e a parlament alsóházába. Ladányi László Zsolt képviselőjelölt ugyancsak a tartalmas összefogás fontosságát hangsúlyozta, tevékenységét három fogalom, a munka, alázat és egyetértés jegyében kívánja végezni. A hogyan továbbról, esetleges kormányzati részvételről a végleges eredmények közlése előtt nem kívántak nyilatkozni az udvarhelyszéki politikusok.

Elégedettek az eredménnyel Gyergyószéken

Szintén sajtótájékoztatón értékelte ki tegnap Barti Tihamér Gyergyó területi RMDSZ-elnök, Bende Sándor képviselő és Csergő Tibor András gyergyószentmiklósi polgármester a parlamenti választás helyi eredményeit. Több voksot szereztek, mint az önkormányzati választáson, ezért elégedettek voltak az eredménnyel. A jól körvonalazódó, de nem végleges adatok ismeretében tegnap délelőtt köszönetüket fejezték ki a gyergyói elöljárók a választáson való részvételért.

– Meg szeretném köszönni a gyergyószéki választóknak, hogy eljöttek szavazni. Az őszi helyhatósági választásokhoz képest több szavazatot kapott az RMDSZ amit mi pozitívumként értékelünk. A gyergyószékiek megmozdultak a magyar összefogásért és fontosnak tartották, hogy a magyarságnak képviselete legyen Bukarestben – összegezte Barti Tihamér gyergyószéki RMDSZ-elnök a választás eredményét. A politikus köszönetet mondott mindenkinek, aki a választás sikeréhez hozzájárult. Hozzátette: a következő négy év feladata a számukra bebizonyítani, hogy értékelik a szavazók hozzájárulását. A térségben 37,88 százalékos részvételi arányt jegyeztek, ez magasabb, mint a megyei átlag. Gyergyószentmiklóson 5106 szavazó járult az urnákhoz, az arány az országos átlaghoz közelít a 30,93 százalékos részvétellel, fölényes RMDSZ-győzelemmel.

– Most már elmondhatjuk, hogy nemcsak Gyergyószéken, de Gyergyószentmiklóson is erős az RMDSZ szervezete. A következő négy évben tovább fog erősödni – fogalmazott Csergő Tibor András, a város polgármestere. Gyergyószéket Bende Sándor képviselheti a parlamentben a következő négy évben is. 

– A munkát amit elkezdtünk, ahogy a kampányban is ígértük, folytatni fogjuk. A jelenlegi politikai paletta bizonyos gondokat vetít előre, hiszen furcsa helyzet alakult ki a parlament összetételével kapcsolatban – mondta Bende Sándor képviselő, utalva az AUR (szélsőségesen nacionalista, magyarellenes párt) megjelenésére a képviselőházban. Az újrázó képviselőjelölt szerint nem lesz könnyű a következő négy év a parlamentben, de bebizonyítják a választópolgároknak, hogy érdemes volt elmenni szavazni. Köszönetet mondott azoknak is, akik otthon maradtak, hiszen rávilágítottak arra, hogy van még tennivaló a mozgósítás terén. Bende Sándor azt is elmondta, a maroshévízi rendőrség figyelmeztetésben részesítette, mivel közösségi oldalán úgy fogalmazott, „a magyar összefogásra” adta le voksát, ezt pedig a kampánycsend megsértéseként értékelte a hatóság.

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb