Jobban kihasználnák a kétszintes épületet

50

Januárban kezdte meg működését a csíkkozmási nappali foglalkoztató központ, de máris a tevékenység bővítésén gondolkoznak. A kellemesen berendezett épületben naponta 25-30 gyereket fogadnak.

Gyerekek a nappali foglalkoztatóban. Több elfoglaltságot kínálnának Fotó: László Róbert
Gyerekek a nappali foglalkoztatóban. Több elfoglaltságot kínálnának Fotó: László Róbert

Előkészítő osztálytól nyolcadik osztályig minden korosztályból járnak gyerekek a csíkkozmási iskola udvarán uniós forrásokból épült nappali foglalkoztató központba. Az eredeti elképzelések szerint az újonnan létrejött intézmény elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását kellene szolgálja, ezért távlatilag, szponzorok segítségével mindenki számára szeretnék hozzáférhetővé tenni a délutáni iskolai oktatást és felügyeletet.
– Január 11-én indult a tevékenység – mondta Hadnagy Gyöngyvér Erzsébet igazgató. – Azóta olyan nap is volt, hogy 35 gyerekkel foglalkoztunk, most 26-an járnak, mind falubeli és lázárfalvi gyerekek, előkészítő osztálytól nyolcadikig. Lehetett jelentkezni, és a szülők igénylésére jöhetnek a tanulók, mindazok, akik a napi hat lejes étkezési hozzájárulást ki tudják fizetni – tette hozzá az intézményvezető.
Az igazgatónő elmondta, elsősorban azok a tanulók maradnak a délutáni foglalkozásokon, akiknek a szülei munkába járnak vagy nem tudnak segíteni a tanulásban. Mindennap 12-13 órakor érkeznek a gyerekek, 13 órakor ebéd, utána játékszünetekkel tarkított tanulási program van. Próbálják a tevékenységeket változatossá tenni, húsvét előtt például tojást írtak, az Iskola másként program keretében pedig naponta kimozdultak: szerdán a tusnádi borvíztöltödébe, csütörtökön a csíkszentmártoni mentőállomásra és a cukrászdába, pénteken a csíkszentsimoni lovardába látogattak el. A nappali foglalkoztató jelenleg három főállású és egy félállású alkalmazottal üzemel.
– 140 gyerek a maximum, amit be tudna fogadni az épület – jegyezte neg Kajcsa Mária adminisztrátor –, ezért szeretnénk távlatilag a környező falvak gyerekeit is idevonzani, de egyelőre bejáratási időszakban vagyunk. Több gyerekkel természetesen a személyzet számát is növelni kellene.
A kétszintes épületben öt tanulóterem, egy pszichológiai kabinet, ebédlő, multifunkcionális terem, öltözők, irodák, mellékhelyiségek találhatók, de egyelőre csak a földszintet használják. Amint arról többször is beszámoltunk, a nappali foglalkoztató központ egy több mint 12 millió lejes integrált vidékfejlesztési pályázat keretében épült. Ugyanennek a pályázatnak a keretében újult meg a lázárfalvi művelődési ház és került aszfaltréteg Kozmás községi útjainak többségére. Az intézményt öt évig a pályázatban meghatározott cél szerint kell működtetni.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek