Jobb lesz-e az idei eredmény?

Lázmérés és lámpaláz: rajtol az érettségi

65

Országos szinten több mint 150 000 fiatal számára kezdődik el ma a „nagy megmérettetés”. A világjárvány miatt idén elmaradt a szóbeli vizsga, ezen a héten négy tantárgyból írásbeliznek a középiskolák végzősei. A román nyelv és irodalom vizsgával rajtol a sorozat.

Sok szempontból rendhagyó lesz idén az érettségi                    Fotó: László F. Csaba

Megyénkben 26 vizsgaközpontban zajlik a megmérettetés, amelyre 2415 diák iratkozott be – tudtuk meg Demeter Levente főtanfelügyelőtől.

Van, aki máshol vizsgázik
A járványhelyzet miatt idén a tanulók jelentős része saját iskolájában vizsgázik, mindössze 12 olyan tanintézmény van, ahol 30 fő alatt maradt a beiratkozók száma, így a diákokat máshová osztották be. Ezek a következők: a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, a gyergyóvárhegyi Miron Cristea Szakközépiskola, a gyergyóalfalusi Sövér Elek Szakközépiskola, a borszéki Zimmethausen Szakközépiskola, a Korondi Szakközépiskola, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola, a zetelaki P. Boros Fortunát Gimnázium, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola, a maroshévízi Kemény János Gimnázium, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola és a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola.
Az írásbeli próbákat megelőzően június 11–17. között az adott tantárgyból szerzett jegyek alapján végezték el a nyelvi és digitális kompetenciák egyenértékesítését, azaz tényleges vizsga nem volt, de mindenki megkapta a megfelelő minősítést, minden diáknak sikerült – közölte a főtanfelügyelő.

Szigorú szabályok
Ma reggel 9 órakor a román nyelv és irodalom vizsgával rajtol a sorozat, holnap magyar nyelv és irodalomból írnak a végzősök, holnapután az osztályuk profiljának megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak. Az utolsó felvonás a profilnak megfelelő választott tantárgy, ebből csütörtökön írásbeliznek a fiatalok. Az írásbeli vizsgákon 3 órát kapnak a tételek kidolgozására, és a tantermekben video- meg audiorendszer rögzíti a folyamatot. Gyakorlatilag az írószeren kívül semmit nem vihetnek be a diákok, holmijukat a csomagmegőrzőnek kinevezett helyiségekben kell hagyniuk. A további szabályok is szigorúak: például a csaláson vagy csalási kísérleten rajtakapott diákokat azonnal kizárják az érettségi vizsgáról, és az addig szerzett vizsgajegyeik is érvényüket vesztik.

Aki lázas, később vizsgázik
Természetesen a fizikai távolságtartás és a közegészségügyi elő­írások betartásával szervezik meg és bonyolítják le az érettségi vizsgát megyénkben is, az iskolák felkészültek erre. Minden reggel lázat mérnek, és azokat a tanulókat, akiknek több mérés után is magasabb a testhőmérsékletük 37,3 Celsius-foknál, hazaküldik. Ők a házi elkülönítésben vagy hivatalos karanténban lévő vagy más egészségi problémával küszködő társaikkal együtt július 6–9. között tehetik le az érettségi vizsgát.

Szerencsés vizsgát!
Az első eredményeket június 30-án, kedden déli 12 óráig függesztik ki. Fellebbezni aznap, 16–20 óra között, illetve másnap 8–12 óra között lehet, a végleges eredményeket július 5-én hozzák nyilvánosságra.
– Az idén történik meg először, hogy minden vizsgázó csak a saját jegyét fogja ismerni, ugyanis a nevek titkosítva lesznek egyéni kódok által – hívta fel a figyelmet Demeter Levente főtanfelügyelő, majd hozzátette: Sok sikert kívánok minden vizsgázó diáknak az előttük álló megmérettetésekhez. Arra biztatok mindenkit, hogy bízzon magában, bízzon tudásában, hisz az elmúlt, minden szempontból furcsa időszakban mindenki igyekezett lehetőségeinek megfelelően tanulni, felkészülni, kihozni magából a lehető legtöbbet és legjobbat, így meg vagyok győződve, hogy mindnyájan készen állnak a sikerre.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.