Jó vicc, de veszélyes

293

Az olvasók közül sokan emlékezhetnek arra, hogy néhány éve a Maros megyei Hármasfaluban üdvözlőtáblákat helyeztek ki a települést alkotó három, 1968-ig önálló falu nevével. Ez „természetesen” nem maradhatott meg az aranyos, nosztalgikus gesztus szintjén: az útügy levetette, mert meglátásuk szerint az autóvezetőket megzavarja ez a tábla. (Mint ahogy a regáti feljelentőket is zavarja 500 kilométerrel arrébb a székely zászló vagy a községháza felirat.) Tették-vették a táblákat, de a hármasfalusiak mégis találtak ellenszert, és most faragott táblákról olvashatjuk Atosfalva, Szentistván és Csokfalva nevét.
Az autóvezetőket ugyanakkor nem zavarja az útügy és társai szerint számos más tábla. Az ékezet nélküli, magyarnak tálalt irányjelző táblák, a helységnévtáblák különböző színekkel lefújt magyar nevei sem igazán zavarják a Maros megyei útügyet – Marosludas vagy Kutyfalva magyar neve hosszú ideig talány volt. Persze ez a hanyagság nem Maros megyei jellegzetesség, és nem is nemzetiségi alapú. Kolozsváron a város egyik forgalmas utcáján hónapokig fityegett a félig kidőlt rúdján egy átjárót jelző tábla, mígnem leszerelték szobadísznek, Csíkszeredában pedig Csiba felől érkezve szintén hónapok óta fatörzsnek támasztva áll egy irányjelző tábla. A szél néha felborítja, egy-egy lelkes járókelő pedig visszatámasztja.
Amire viszont fel szeretném hívni a figyelmet, az az Olt-híd „megbuherált” sebességkorlátozó táblái. Gyakran járok erre, és az elején egész komoly dudaszó buzdított gyorsításra, amikor tényleg 40-nel akartam átbicegni a hídon. A tapasztalat ma azt mondatja velem, hogy 60–80 km/h az átlag, amivel áthajtunk ezen a hídon. Néhány napja viszont az egyébként is megkopott 40-es táblán a 4-eseket még inkább „megkoptatták”: kis hozzámatatással elérték, hogy teljesen hihető 10-es táblának nézzenek ki. Jókat kacagtam rajta. Tegnapig, mígnem valaki befékezett előttem, és „jóindulattal” lelassított 30-ra. Forrónak nem nevezném a helyzetet, de azért enyhén megcsikorogtattam a fékeket.
Csak azért is számolni fogom a napokat: mikor fogja úgy ítélni az útügy, hogy veszélyesek ezek a táblák? Hétfőn láttam őket először, az én számításom szerint ez tehát a negyedik nap…

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.