Jó tanácsok téli túrázáshoz

Hegyimentők osztották meg tapasztalataikat

48

Időjárásnak megfelelő ruházat, túrafelszerelés, víz és egy társ – ezeket kell minden­képpen magával vinnie annak, aki túrázni indul télen. A gyergyószentmiklósi hegyi­men­tők adtak hasznos tanácsokat mindazoknak, akik a hideg évszakban is gyakorolják a természetjárást.

A Gyergyószentmiklósi Mű­velődési Központ Ország­járók – Világjárók előadássorozatának részeként kedden este a megszokottól eltérő előadásra hívták a közönséget. Ezúttal nem úti beszámoló hangzott el, hanem a hegyimentők osztottak meg fontos tudnivalókat a téli túrázással kapcsolatosan. Fórika Sebestyén, a művelődési ház igazgatója azt mondta, nagyon fontos, hogy aki télen a hegyekbe indul, rendelkezzen minden olyan eszközzel és ismerettel, ami biztonságossá teszi a sportolást. Éppen ezért hívták meg a téli túrázást gyakorló hegyimentőket, hogy bárki számára hasznos információkat osszanak meg.
Elekes Huba, a Dancurás Hegyimentő Egyesület elnöke azt mondta, a gyergyó­szent­mik­lósi hegyimentő csapat négy évtizedes múltra tekint vissza, ez idő alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek. Saját történetét is megosztotta. Mint elmondta, egy alkalommal a Madarasi-Har­gitán vett részt egy versenyen, s amikor már csak egy völgybe kellett volna leereszkedni a célig, akkor nagyon sűrű köddel találta szembe magát, s bár jól ismerte a környéket, rossz irányba indult el, s a ködhatár alá érve ismeretlen tájat látott. Csíkmadarasról érkező túrázókkal találkozva derült ki, hogy teljesen más irányba haladt, mint amerre szeretett volna.
– A természeti viszonyok a tapasztalt túrázót is meg tudják viccelni – mondta a hegyimentő.
Hozzátette, nagyon sok esetben kapnak olyan riasztást, amikor nem megfelelő ruházat és felkészületlenség miatt kell túrázókat menteniük. Hangsúlyozta, senki ne induljon télen a hegyre egyedül, mindig legyen egy társ, aki segíteni tud baj esetén. Mint fogalmazott, már az is életmentő lehet, ha van, aki segítséget hívjon.
Keresztes Emil hegyimentő arról beszélt, hogy miként kell a hátizsákba csomagolni. Azt javasolta, hogy legalul kerüljön a hálózsák és egyebek, amire az út során nincs szükségünk, középre az élelem és a ruházat, ami lehetőleg ne legyen műszálas és jól tartsa a meleget. A hátizsákba legfelül tegyük a tájékozódáshoz szükséges eszközöket s minden olyasmit, amire hirtelen lehet szükségünk utunk során. Nagyon lényeges, hogy víz is legyen a csomagban, ugyanis a hó csak akkor helyettesítheti a vizet, ha felforraljuk, majd lehűtve fogyasztjuk el. Leszögezte, fontos az útvonal kiválasztása is, hiszen nem lehet bárhol túrázni, s a hegyek nyáron is rejtenek veszélyeket, télen pedig még inkább, hiszen a hóban lassabban lehet haladni, korán sötétedik, hideg van, lehetnek gyengék a látási viszonyok, s mindez nehezíti a túrázó dolgát.
A hegyimentők hangsúlyozták, megfelelő ruházattal, felszereléssel ellátva és tájékozottan szabad csak a téli túrázásnak nekivágni.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek