Jó pár iskolaigazgató lemondana

159

A megye több mint tíz tanintézményben várható, hogy ősszel új igazgató vagy aligazgató látja el az iskolavezetői teendőket. A szaktárca arra vonatkozóan még nem adott ki hivatalos értesítést, hogy idén szerveznének versenyvizsgát a vezető állásokra, így az előző években megszokott módon a tanfelügyelőség vezetőtanácsa jelöli ki legtöbb egy évre az igazgatókat.

Iskolaigazgatói iroda. Gazdátlan szék Fotó: László Róbert
Iskolaigazgatói iroda. Gazdátlan szék Fotó: László Róbert

Az már biztos, hogy a csíkszeredai Xántus János Általános Iskolában ősszel új igazgató veszi át a tanintézmény vezetését, mivel Kovásznai Ágnes szülési szabadságra megy. A tanfelügyelőségtől kapott információink szerint további két igazgató pedig a nyugdíjazását kéri, a hollói középiskola és a szárhegyi általános iskola vezetői, akárcsak a balánbányai iskola aligazgatója.
– A tanfelügyelőség vezetőtanácsa jóváhagyta a Xántus János Általános Iskolában az igazgatóváltást, a többi intézménnyel kapcsolatosan ősszel hozzuk meg a végleges döntést. Az elmúlt időszakban azonban több iskolaigazgató jelezte szóban intézményünknek, hogy ősztől nem szeretné igazgatóként folytatni tevékenységét. Ezekről az esetekről még döntenie kell a tanfelügyelőség vezetőtanácsának – tájékoztatott Bartolf Hedwig tanfelügyelő.
A főtanfelügyelő engedélyével szerkesztőségünk megkapta azoknak az iskoláknak a jegyzékét, ahol jelenleg úgy tűnik, hogy az igazgató a következő tanévtől lemond tisztségéről. A listán szerepel a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola és a Kós Károly Szakközépiskola, információink szerint mindkét intézményben az igazgató mellett a helyettesek is a lemondásukat fontolgatják.
Ősszel elképzelhető, hogy új igazgatót kell kinevezzen a tanfelügyelőség a parajdi Áprily Lajos Általános Iskolába, a maroshévízi Kemény János Gimnáziumba, a homoródszentmártoni Román Viktor Általános Iskolába, a borszéki Zimmethausen Szak­középsikolába, a ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskolába, a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Szakközépiskolába, a szentegy­házi Gábor Áron Középiskolába, ugyanakkor a megyei pszi­hopedagógiai központ élére is új igazgatót keresnek. Tehát elképzelhető, hogy ősztől az említett csíkszeredai intézményekkel együtt kilenc iskolában kell kinevezzenek új igazgatót. A két említett csíkszeredai aligazgató mellett lehet, a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola igazgatóhelyettese sem vállalja továbbra tisztségét.
A tanfelügyelőség szerint a legtöbb vezetői pozícióban lévő pedagógus személyes okokra hivatkozva távozna az igazgatói székből, a felsorolt tanintézmények vezetői ugyanakkor őszig még meggondolhatják magukat. Lapunk megkereste például a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola igazgatóját, aki kérdésünkre azt nyilatkozta, hogy mind a tanfelügyelőség, mind pedig a városi önkormányzat vezetőivel tárgyalni szeretnének, és csak ezt követően hozzák meg az aligazgatóval közösen a döntésüket arról, hogy vállalják-e továbbra is az iskola vezetését vagy sem.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek