Jó irányba haladnak a dolgok Bögözben

152

Agyagfalva, Béta, Décsfalva, Dobó, Mátisfalva, Székelymagyaros, Vágás – hét településről gondoskodik az anyaközség Bögöz. Farkas Mózes polgármester szerint nem egyszerű a feladat, de győzik munkával idén is, mert fontos, hogy egyformán jusson mindenhová a jóból, fejlődjön a község.

Farkas Mózes

Úgy érzem, sikeres évet zártunk, utakat javítottunk és több pályázatot is megnyertünk, aminek látszata idén lesz. Megújultak a kultúrházak és a décsfalvi templomot is fel tudtuk avatni – értékelte az óesztendőt sommásan Farkas Mózes községvezető.
Erre az esztendőre vonatkozóan elmondta: jelenleg kiértékelési fázisban van az az 1 millió euró értékű uniós pályázat, amiből Bögöz, Agyagfalva, Décsfalva szennyvízhálózata és két víztisztító állomás is megépül. Béta, Dobó és Vágás csatornázására szintén sikeresen pályáztak, az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL) 7,2 millió lejből valósul meg a beruházás. A két pályázatnak köszönhetően hat településnek lesz csatornahálózata.
– Pénz van rá, most azért kell tennünk, hogy ezeket a projekteket gyakorlatba ültessük. Május derekán akarjuk elkezdeni az uniós pénzből a kanalizálást, erre négy cég is jelentkezett, a legjobb ajánlatot tevőt kell kiválasszuk – mondta Farkas.
A földek telekkönyveztetésére vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt: e téren sajnos rosszul állnak. Ennek oka többrétű, egyrészt az, hogy nincs szakember a hivatalban, a meghirdetett állásra nem jelentkezett senki, másfelől a törvényes megszorítások is kötik a kereket, ugyanakkor nehezíti a földek tulajdonjogának a tisztázását, hogy a régi telekkönyvben szereplő tulajdonosok zöme elhunyt.
– Ezt a káoszt, ami van, nagyon nehéz kibogozni, egy olyan hosszú folyamat, hogy nem is látom a végét. Előbbre tartanánk, ha már a 90-es évek elején nekifogtak volna ezeknek az ügyeknek – vélekedett őszintén az elöljáró.
A polgármester elmondása szerint bár tavaly az átlagosnál nem volt bőségesebb a gyermekáldás a községben, a nagyobb településeken 7, a kisebbekben 2-3 újszülöttel gyarapodott a lélekszám, egyelőre nem fenyegeti a közösséget az elöregedés. Tény, hogy csábító a vidékinél könnyebb városi élet, vannak fiatalok, akik hazaköltöznek, otthont építenek. A most felcseperedőben levőt, de a jövő nemzedéket is szolgálni fogja, tán még haza is csalogatja az elvándoroltakat az az óvoda, amire régóta szükség van, és amit ebben az évben, a vidékfejlesztési programban megnyert 1 millió lejes pályázati összegből fel is építenek.
– Rengeteg munka van, csináljuk, amit lehet, amit engednek. Abban kell járjunk, hogy jól menjenek a dolgok, utólag ne vádoljon a lelkiismeret, hogy nem tettünk meg mindent azért, hogy fejlődjön a község. Én borúlátó nem vagyok, nem is lehetek – zárta a beszélgetést optimistán Farkas Mózes polgármester.

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.