Jó hírt kaptak a szarvasmarhatartók az APIA-tól: Utalják az állattenyésztési támogatásokat

6 103

A juhosok után a szarvasmarhatartók számára is megkezdte az uniós állattenyésztési támogatások folyósítását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A tejtermelők fejőstehenenként 379 euróra számíthatnak, ami tavalyhoz képest az egyedenkénti támogatás 11 százalékos növekedését jelenti. A húsmarhatartók ellenben rosszabbul járnak: esetükben az idei támogatás tavalyhoz képest 19 százalékkal, egyedenként 237 euróra apadt. A Hargita megyei állattartók számlájára a jogcímekből 8,2 millió érkezik.

Tejelő szarvasmarhák egy Ditró környéki farmon. Nagyobb támogatásnak örvendhetnek idén a tejtermelők Fotó: Domján Levente

Előleg után végleges kifizetés

Hargita megyében a támogatásra jogosult 26 ezerből 22 ezer gazdálkodó számára folyósította november végéig a 2019-es területalapú támogatás előlegösszegeit a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. December elejétől, a végkifizetés részeként a megyéből eddig ötezer gazdálkodó számára folyósították az előlegből fennmaradó támogatási összegeket, várhatóan karácsonyig pedig a többi gazda bankszámlájára is megérkezik a pénz. A támogatáselőlegből nem részesült 4 ezer – jobbára teledetekciós ellenőrzés alá vont – gazda viszont egyelőre még nincs közöttük.
„Hátramaradtak a vegyes gazdaságok, illetve azok a gazdálkodók, akiknek parcelláit idén teledetekciós ellenőrzésnek vetették alá. Esetükben még nem tudjuk, hogy mikortól utalhatjuk a támogatást. Azok a gazdák viszont, akik a klasszikus ellenőrzés alá estek, már novemberben megkapták az előlegösszegeket” – tájékoztatta lapunkat Haschi András, a kifizetési ügynökség Hargita megyei vezetője.

 

Nem sokat várt a bejelentéssel a Mezőgazdasági In­ter­venciós és Kifizetési Ügynökség (APIA): amint megjelent a keddi Hivatalos Közlönyben az állattenyésztési támogatási keretösszegeiről szóló 842-es számú kormányhatározat, az ügynökség azonnal lépett, megnevezve, hogy állományaik után pontosan mekkora egyedenkénti pénzösszegekre számíthatnak a támogatásra jogosult gazdák.

Változó támogatások
Az uniós állattenyésztési támogatást (SCZ) a törzskönyvezett, termelésellenőrzés alatt álló fejősteheneik, húsmarháik és bivalyaik után igényelhették a gazdák. Az idetartozó három jogcímre idén összesen 109 236 millió eurót szánt a mezőgazdasági minisztérium, ebből a bivalytulajdonosok között – országos szinten 9786 fős állományra számolva – 1,61 millió eurót, a húsmarhatenyésztők között – 50 065 egyeddel kalkulálva – 12,6 millió eurót, míg a fejőstehéntartók között – 250 186 jószágra számítva – 500 euró híján 95 millió eurót oszt szét a napokban az APIA. A támogatások folyósítását egyébként már tegnap megkezdte az ügynökség.
Az egyedenkénti támogatás mértékét a kifizetési ügynökség a bivalytehenek esetében 164,5 euróban (781 lejben) határozta meg, ami a tavalyi 160 euróhoz képest a támogatás egyedenként 2,8 százalékos növekedését jelenti. Jól járnak a fejőstehéntartók is: esetükben az állattenyésztési támogatás mértéke a tavalyi 340 euróról 379,7 euróra (1803 lejre) emelkedett, ami jelentős, több mint 11 százalékos növekedésnek felel meg. Vesztenek ellenben a húsmarhatenyésztők, akik idén a tavalyi 291 euróhoz képest ezúttal kénytelenek állatonként 237,4 euróval (1127 lejjel) beérni. Ez az egyedenkénti támogatás 19 százalékos csökkenését jelenti.

Hargita megyei kedvezményezettek
Hargita megyéből az állattenyésztési támogatásra 8 bivalytartó jogosult: a követelményeknek eleget tevő állományukban összesen 88 fejős jószág található. A húsmarhákra járó támogatást 136 gazda várhatja: a pénzt összesen 4777 szarvasmarhára számolja és folyósítja az APIA. A fejőstehén-támogatást a megyéből 1346 gazdálkodó számára utalják, több mint 18 ezres állomány, egészen pontosan 18 630 fejőstehén nyomán – sorolta lapunknak Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója. A szakember hozzátette, az uniós állattenyésztési támogatásra a juh- és kecsketartók is jogosultak: nekik azonban már ki is fizették az egyedenkénti 17,7 eurós támogatást. Hargita megyéből a törzskönyvezett állománya alapján a juhos támogatásra 291 gazda 50 453 fős sereggel, míg a kecskék száma alapján folyósított támogatásra a megyéből 9 gazdálkodó összesen 1033 egyeddel vált jogosulttá.

Nem kis összeg érkezik a megyébe
Az érintett Hargita megyei juh- és kecsketenyésztők számára a 2019-re igényelt SCZ-s jogcím összesen 911 ezer eurós, a tejtermelők számára 7 millió 73 ezer eurós, a húshasznú szarvasmarhákat tartók számára 1 millió 134 ezer eurós, illetve a bivalytenyésztők számára 14 ezer eurós támogatást eredményezett. A Hargita megyei állattenyésztési ágazat szintjén mindez több mint 8,2 millió eurós fejlesztési forrást jelent.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.