Jó helyen élünk

65

asztalos agnesNagyon szeretek itthon, az országon belül utazgatni, kirándulni. Azt senkinek sem kell bizonygatnom, hogy csodálatosan szép vidéken élünk; azt már inkább, hogy a természeti látványosságokon túl is van bőven, amit nézni.
Egy-egy ilyen alkalom feltölt, kikapcsol, büszkévé tesz, vagy éppen elszomorít egy szemetes hegyoldal, egy tönkretett városközpont, egy elhanyagolt falu. De mindent összevetve inkább a „milyen jó helyen élünk” érzése az erősebb. Hiszen elég alig 30 kilométert autózni, máris csodálatos tájban kirándulhatunk, pihenhetünk, és egy 100-150 kilométeres sugarú körben pedig annyi érdekes látnivalót találni, hogy csak győzzük azokat felkeresni.
És akkor most eszembe jutnak azok, akik majdnem mindig elégedetlenek a világgal, a helyzetükkel, talán saját magukkal is. Akik hangoztatják: bezzeg külföldön milyen más, milyen kár, hogy nem mehetünk többször, milyen jó lenne most Pesten, Bécsben, akárhol lenni, de hát a pénz… Akik szinte semmit nem tudnak arról, hogy mi van körülöttük, akik a Csíksomlyó–Gyilkos-tó–Szent Anna-tó szentháromságon kívül nem vesznek észre, nem látnak mást, esetleg elmennek a Bran-kastélyhoz, amelyről fogalmuk sincs, hogy Törcsváron van és sok köze nincs Drakulához. És közben spórolnak, gyűjtenek, hogy befizethessenek egy nyári „ólinkluzív” nyaralásra Bulgáriába, Törökországba, esetleg „Görögbe”, ahol étel, ital rengeteg, de „túl sokat nem utazunk, mert drágán adják a buszos kirándulásokat”. Aztán hazajönnek, és lehet nyavalyogni, fanyalogni a következő nyaralásig.
Azt gondolom, illene ismernünk szűkebb és tágabb környezetünket. Eszembe jutnak kastélyaink, templomaink, erődtemplomaink nyugalmat árasztó cintermeikkel, látványos freskóikkal, a szász városok történelmi városközpontjai, a várromok, és alig várom a következő hétvégét! Én az utazgatásokban is az egyensúlyt kedvelem: lássam, ismerjem a sajátomat, és igen, láthassak mást is. És hazafelé is azt érezzem: milyen jó helyen élünk!

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.