Jó, ha tudja, ha szombaton a Nyeregben lesz

Pápai szentmise Csíksomlyón

1 346

Több mint 100 000 zarándokot várnak a pápai szentmisére Csíksomlyón. A történelmi esemény részleteiről már számos alkalommal beszámoltunk, most összegezzük a legfontosabb tudnivalókat.

A szektorok beosztása

Sárga i szektor: fiatalok, katolikus iskolák, ifjúsági szervezetek
Sárga 1-es szektor: gyergyói és kézdi-orbai főesperességi kerületek plébániai csoportjai
Sárga 2-es szektor: alcsíki és kászoni főesperességi kerületek plébániai csoportjai
Sárga 3-as szektor: csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia és Csicsó plébániai csoportjai
Sárga 4-es szektor: csíkszeredai plébániák (Csíksomlyó, Szent Ágoston, Taploca, Zsögöd), illetve Madéfalva és Hargitafürdő plébániai csoportjai
Sárga 5-es szektor: Székely­ud­varhely plébániai csoportjai és Gyimesek
Sárga 6-os szektor: Udvar­hely­szék főesperesi kerület plébániai csoportjai
Sárga 7-es szektor: felcsíki fő­esperesi kerület plébániai csoportjai (Csíkszentdomokos, Csík­szent­tamás, Dánfalva, Csík­szent­­mik­lós, Balánbánya, Vacsár­csi, Rá­kos)
Sárga 8-as szektor: Gyimes, Szépvíz, Delne, Ajnád, Szent­mihály községek plébániai csoportjai
Sárga 9-es szektor: külhoni csoportok, Bukarest, Jászváros, Temesvár csoportjai
Piros 1-es szektor: Dél-Erdély, Sepsi-Barcaság, Észak-Erdély (Küküllő, Maros-Torda, Aranyos, Kolozs, Beszterce), Várad csoportjai
Piros 2-es szektor: magyarországi plébániák, magyarországi lelkiségi csoportok, magyarországi és erdélyi szervezetek
Piros 3-as szektor: romániai és magyarországi lelkiségi csoportok, Szatmár
Piros 4-es szektor: egyénileg regisztráltak

Szombaton érkezik Ferenc pápa Csíksomlyóra. A hivatalos program szerint a szentatya helikoptere 10 óra 10 perckor száll fel a Bákóból, ahonnan a csíkszeredai stadionhoz érkezik. A szentatyát innen átszállítják a csíksomlyói kegyhelyre, ahol felmegy a Hármashalom-oltárhoz.
A szervezők azt ajánlják a regisztrált híveknek, hogy a szentmise kezdete előtt egy órával érjenek a helyszínre. A 11 óra 30 perckor kezdődő szentmiseáldozatot ugyanis reptéri beléptetés előzi meg, és a rengeteg zarándok miatt sorok alakulhatnak ki. A biztonsági intézkedések miatt tilos birtokolni a következő eszközöket: bármilyen nemű fegyver, gyúlékony, robbanékony anyagok, könnyfakasztó, irritáló vagy bénító hatású szerek, szeszes ital, rendbontásra vagy erőszakos cselekményekre használható szúró-vágó tárgyak, illetve üveg.
A zarándokok vihetnek magukkal ivóvizet műanyag palackban – ezt egyébként a helyszínen is lehet majd vásárolni, de ingyenesen is osztogatják majd a szektorokon belül – továbbá kézi ernyőt, gyógyszert, tábori széket, sétapálcát, egyházi, illetve más zászlót és élelmiszert.
A regisztrált 110 000 zarándok 14 biztonsági kapu közül választhat, azonban kiemelten fontos az, hogy mindenki azt a kaput használja, amelyik a legközelebb esik a szektorához. A jegyét senki ne hagyja otthon!

A szentmiséről
Mint ismeretes, már a hajnali óráktól ráhangoló, lelki programok kezdődnek a Nyeregben, ahol a szentatyát a Hol Szent Péter sírba téve című pápai himnusszal köszöntik majd. A liturgia latinul kezdődik, azonban minden jelenlévő a saját anyanyelvén válaszolhat, imádkozhat a szentmise során. Minden követhető lesz a helyszínen kiosztott liturgikus füzetekben is.
Bodó Márta, a sajtóbizottság részéről a Hargita Népének elmondta: a liturgikus füzet már most letölthető a pontifex.ro oldalról. Ebben a dokumentumban részletesen megtalálható a ceremónia minden mozzanata, máris lehet tanulmányozni.
– Természetesen a helyszínen is meg lehet majd találni a liturgikus füzetek nyomtatott változatát. Az infópontoknál ingyenesen át lehet venni őket – közölte Bodó Márta.
Többször elhangzott már, de hangsúlyozzuk: a szentatya homíliája olaszul hangzik el, de románra és magyarra is lefordítják majd. Csíksomlyón – egyedüliként a romániai pápalátogatás helyszínei közül – szimultán, illetve utólag is lefordítják a prédikációt.
A jelenlévők, a 89,7 Mhz-es frekvencián magyarul, a 90,04-es MHz hullámhosszon pedig románul hallgathatják a prédikációt. Az utólagos fordítások miatt várhatóan 20 perccel hosszabb lesz a ceremónia. A különböző imádságok, mint például a Miatyánk is magyarul lesz hallható, az áldozáshoz is magyarul énekelhetnek a jelenlévők. A pápai áldást latin nyelven kapják meg a Nyeregben összegyűlt hívek, de a szentmise végén is számos magyar ének csendül majd fel. Sőt Márton Áron szellemiségéről is hallhatunk a Mustármag Énekegyüttes előadásában.

Az egészségünkre is vigyázzunk
Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban működő Sürgősségi Betegellátó Egység osztályvezető főorvosa, dr. Kacsó Jolán tanácsára a zarándokok vigyenek magukkal legalább fél liter ivóvizet, emellett pedig kalap, esőernyő, és esőköpeny is legyen náluk. Ajánlott a kényelmes lábbeli, és harapnivaló is a vércukorszint szabályozása érdekében.
A krónikus, illetve ritka betegségben szenvedők jó, ha előzetesen felírják a betegségük nevét egy papírra, és biztos helyre teszik azt. Ha probléma van, ez nagy segítséget jelent az életmentőknek. Elsősegélynyújtó és egészségügyi ellátást végző csapatok a városban, és a felvonuló utakon is jelen lesznek.

Applikációk, alkalmazások
Több telefonos applikáció is segíti mindazokat, akik Csíkszeredába érkeznek. A legújabbat a The Marketive startap cég dobta piacra SzeredApp néven. A kifejezetten Csíkszereda specifikus alkalmazás nemcsak az eseményeket és látványosságokat összesíti, de a legfrissebb híreket, egészségügyi helyszíneket, és térképeket is a felhasználók elé tárja. A már ismert Visit Harghita turisztikai applikáció is elérhető lesz, segítve a messziről érkezőket.
Emellett több mint 600 önkéntes segíti a zarándokok tájékoztatását a Nyeregben. Ha bármilyen kérdés merülne fel a helyszínen, láthatósági mellényt és nyakkendőt, illetve „önkéntes” felirattal ellátott névtáblát viselőket kell keresni.

Regisztráció nélkül is lehet
A pápai látogatás helyi szervezői külön piros szektorokat alakítottak ki azok számára, akik nem regisztráltak, de kíváncsiak, és részt vennének a Szentatya által celebrált szentmisén.
A kissé távolabbra eső részekre óriás kivetítőket szerelnek majd fel, hiszen körülbelül 60 000 személynek lesz még hely a Nyereg oldalsó részén.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek