2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Jó áron értékesítették a húsmarhákat

Máris mutatkoznak a gyergyói-medencei szarvasmarhatartók és a Szeben megyei Carpaten Meat közötti, nyáron kötött együttműködési szerződés első eredményei: a gazdák pénteken már a felvásárló telephelyén az előző nap leszállított 24 húsmarha mérlegelését figyelhették, és örvendhettek a keverék angusaikért élősúlyban fizetett, kilónként 9–11 lejes felvásárlási áraknak.

Legelő csorda. Kelendőbb a legelőn tartott jószág Fotó: Domján Levente
Legelő csorda. Kelendőbb a legelőn tartott jószág Fotó: Domján Levente

Csütörtökön teherautóval gyűjtötték össze és szállították el a portákról, pénteken pedig már az érintett gyergyói szarvasmarha-tenyésztők jelenlétében a megrendelő Carpaten Meat vállalat Szeben megyei, marpodi farmján mérlegelték azokat a keverék angus húsmarhákat, amelyeknek előállítására és hízlalására a libáni, gyergyóújfali, gyergyóalfalvi és csomafalvi gazdák – a céggel kötött szerződésben – vállalást tettek. A mérlegelés után a húsmarha-tenyésztési programhoz csatlakozott gyergyói gazdák elégedetten nyilatkoztak lapunknak.

Kilónként 9–11 lejjel számolhattak
– Annak függvényében, hogy kinek milyen minőségű volt a jószága, a felvásárlási árakkal mindenki százszázalékosan meg lehet elégedve. Amit előzőleg megígértek, azt meg is adták. Az összeget egy héten belül utalják – fogalmazott lapunknak pénteken, az előző nap elszállított jószágok mérlegelését követően Nagy Dezső, a fajtiszta angus húsmarhákat és vegyes hasznosítású pirostarkákat egyaránt tenyésztő libáni gazda, a szebeni féllel elindult együttműködés Gyergyó térségi kezdeményezője. Elárulta: a most leszállított, kétszáz és négyszáz kilós súlycsoportokba tartozó jószágokért a felvásárló – élősúlyban – kilónként 9–11 lejt fizetett, de még selejtállatért is kilónként 5 lejt ajánlott, ami a gazda értékelése szerint jelen körülmények között nagyon jó árnak számít, hisz duplája a vágóhídi áraknak – jegyezte meg a libáni gazdálkodó.

Húsból származó pluszjövedelem
A Carpaten Meat megrendelésére leszállított első, 24 jószágból álló angus-szállítmány összesen kilenc gyergyói-medencei gazda portájáról származik. Mint megtudtuk, köztük – Pál Imre személyében – olyan alfalvi állattartó is volt, aki a szerződéses alapon biztosított kontingensből egymagában tizenegy keverék angust biztosított: közülük a legnagyobb háromszáz, a legkisebb pedig 190 kilós volt. Az alfalvi gazda jelenleg húsz fejőstehenet és két üszőt számláló állományt nevel, pirostarka törzsállományát viszont huszonötre kívánja bővíteni. Lapunknak elmondta: az angus-programban továbbra is ezek utódaival akar részt vállalni, a húsmarhatartást ugyanis – a több lábon állás eszközeként – a főként tejtermelésből származó jövedelme kiegészítéseként tervezi. A metisekért kapott árakkal pedig a gyergyóalfalvi gazda így is elégedett.

Legelőn tartott állat kell
Pál Imre mellett Nagy Dezső is előnyösnek véli, hogy a szebeni céget a felvásárlás kapcsán nemcsak a fajtiszta húsmarhák, hanem a pirostarka tehenek angus bikáktól származó utódai is érdeklik. A pirostarkák mesterséges fedeztetéséhez szükséges szaporítóanyagot a marpodi farm biztosítja, igaz, a húsmarhák paramétereit teljesítő keveréknövendékekért a megrendelő a fajtiszta jószágok árához képest kilónként 40 eurócenttel kevesebbet fizet. Közös minőségi követelmény viszont, hogy az eladásra kínált állatok kivétel nélkül a legelőről, szabadtartásból származzanak.
– Szeretnénk megélni, hogy öt-tíz éven belül nekünk is fajtiszta állományunk legyen. Nekem hamarabb is lesz, mert már most is van tizenkét törzskönyvezett, fajtiszta angus tehenem – teszi hozzá Nagy Dezső, így a libáni szarvasmarha-tenyésztőnek nagy esélye van rá, hogy a következő alkalmakkor értékesített növendékeiért immár a fajta angusokra járó kilónkénti 2,4–3 eurós árat is megkapja.

Előre rögzített felvásárlási árak
A Carpaten Meat borjakért kínált, szerződésben rögzített felvásárlási árai azonban számos tényezőtől is függnek: a kilónként 2 és 3 euró közötti ár pontos meghatározásában alapvetően a borjú neme, fajtatisztasága és súlya játszik szerepet, de a végső ár növelésében vagy csökkentésében – bonifikációs tényezőként – az eladásra kínált állat minősége is hangsúlyos. Az első osztályú, fajtiszta angus bikaborjaként kétmázsás súly alatt kilónként 3 euró + áfát fizetnek, ugyanilyen paraméterű ünőborjú esetében azonban a gazdának már csak kilónként 2,60 euróval szabad kalkulálnia. A kilónként értendő alapár a gazdáknak ajánlott szerződés szerint 200 és 350 kilogramm között minden 50 kilogrammos súlykategória esetében – lentről felfelé haladva – egységesen, 20 eurócenttel csökken: így például a 301–350 kilós súlycsoportba hízott angus bikaborjakért áfa nélkül 2,4 eurót, ugyanilyen ünőkért a cég 2 eurót fizet, kilónként. Az angus-programhoz csatlakozott gyergyói szarvasmarha-tenyésztők azonban ezeket az árakat és feltételeket – más alternatívákhoz képest – kedvezőnek tartják.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb