Jó adófizetők a csíkszeredaiak

101

Jó adófizetőknek bizonyultak a csíkszeredaiak, a városháza adó és illeték osztálya által rendelkezésünkre bocsátott hivatalos adatok szerint ugyanis több mint 95 százalékát befizették a helyi adóknak és illetékeknek 2017-ben. A jogi személyek – cégek, egyesületek – ugyanakkor 89,83 százalékát fizették be a rájuk háruló helyi adóterheknek.

Adófizetők a hivatal pénztáránál. Lelkiismeretesség Fotó: László F. Csaba

A városháza kimutatásából kiderül, a legtöbben az építményadót fizették be, összesen 2,914 millió lejt a tervezett 2,937 millió lejből, azaz az ingatlanadó 99,23 százaléka folyt be a városháza kasszájába. A telekadó valamennyivel kevesebb hányadát, 94,59 százalékát fizették be a város lakói, azaz 1,749 millió lejt a tervezett 1,849 millió lejből. A gépjárműadót fizették be viszonylag a legkevesebben, de ez is 90 százaléknál nagyobb arányt jelent, 1,631 millió lej érkezett be a városkasszába a tervezett 1,795 millió lejből. A lakosság összesen 6,295 millió lejt fizetett be a város kasszájába. A cégek, egyesületek befizetési hajlandósága ennél egy kicsivel alább maradt, de így is 8,240 millió lejt fizettek be 2017-ben, ez a behajtandó adók és illetékek 89,83 százalékát jelenti. A lakosság és a jogi személyek tehát összesen több mint 14,5 millió lej helyi adót és illeték fizettek ki 2017-ben.
Țiriac Rodica, a polgármesteri hivatal adó és illeték osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, most már zökkenőmentesen működik az adók és illetékek online befizetése is, január 16-tól pedig bankkártyával is lehet fizetni a városháza pénztárainál. Hozzáfűzte, nem kötelező készpénzt használni, a cégek például banki átutalással szoktak fizetni.
Mint arról már beszámoltunk, aki március 31-ig befizeti az építmények, telkek és autók után fizetendő helyi adókat és illetékeket, idén 10 százalékos kedvezményben részesül, a jogi személyek, esetében pedig az építményadó esetében engedik el a befizetendő összeg 10 százalékát.

Kiss Előd-Gergely 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek