Jelképes búcsújárás István pap útján

Az alfalviak megtartanák a hagyományt

1 253

A gyergyóalfalviak számára történelmi jelentőséggel bíró csíksomlyói zarándoklat idén a megszokottól eltérő formában, jelképesen valósulhat csak meg. Balázs József festőművész-tanár, a zarándoklat vezetője 27. alkalommal tervezi az indulást, ezennel sajátos formában.

Gyülekezés az István pap téren                                                         Fotó: Boncina-Székely Szidónia / archív

A Mária út szervezőjével, Molnár Sándorral egyeztetve készítjük elő az idei rendhagyó zarándoklatot. Azt szeretnénk, hogy az István pap hagyományai szerint történő búcsújárás, s ezáltal Alfalu dicsősége ne halványodjon el, és megmaradjon az esemény Mária út jellege is – mondta a Hargita Népének Balázs József.
Az elképzelés szerint hárman indulnak útnak Gyergyóalfaluból: Balázs József mellett a Mária utat képviselő, valamint a székely zászlót vivő személyek minden községben cserélődnek, a következő településig kísérve a zarándokút vezetőjét.
– Az a tervünk, hogy a remetei, ditrói, szárhegyi és gyergyó­szentmiklósi keresztalják képviselőivel itt találkozunk Alfalu­ban a csütörtöki indulás előtt: ők egy-egy szalagot hoznak, amelyre a település nevén és a dátumon kívül az imaszándékot is feltüntetik majd. Ezeket a szalagokat az alfalvi zarándokkereszten elhelyezve viszem Csíksomlyóra, a Szűzanyához – számolt be a zarándoklat vezetője.
A többi településen áthaladva a szalagok felkötése egy-egy rövid szertartáshoz kapcsolódik, majd az adott település két képviselője kíséri a zarándoklat vezetőjét az úton a következő állomásig, majd onnan visszatér saját falujába. Madéfalván, az ott csatlakozó két személlyel közösen érkeznek a csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol a képviselt közösség nevében köszöntik Máriát. Arról, hogy bemehetnek-e a templomba a kegyszoborhoz, még folynak az egyeztetések, akárcsak az ünnep többi részletével kapcsolatban.
– Az, hogy elmehetsz egy zarándokútra vagy nem, Máriától függ: tavaly, több mint két évtizedes folyamatosság után először nem mehettem egészségügyi okok miatt, idén pedig én megyek egyedül, képviselve egy nagy közösséget. Biztos vagyok benne, hogy az oda vezető úton érdekes élményekben lesz részem. Most ugyan nem engedélyezett a tömeges zarándoklat, de ha megérjük, hogy visszaadják a teljes szabadságunkat, jövőben még többen fogunk elindulni hálát adni, mint eddig. Én bízom abban a generációban, amely először tizenévesként indult útnak, és azóta is zarándokol rendszeresen, hogy nagy lelkesedéssel fognak útra kelni, amint lehet, és biztos vagyok benne, hogy a hagyomány nem fog megszakadni – összegezte mondanivalóját Balázs József.

Boncina-Székely Szidónia

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.