2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Jelentősen csökkent a fűtéspótlékot igénylők száma

Szinte felére zuhant a tavalyhoz képest a fűtéspótlékot igénylők száma Csíkszeredában. Az ok sokrétű, de minden bizonnyal az is hozzájárult a kérelmezők számának csökkenéséhez, hogy a tavaly pótlékot igénylők közül is sokan vissza kell fizessék, amit kaptak.

Megfeleződött a tavalyi fűtésidényre támogatást kérők tábora. Kalkulációk
Megfeleződött a tavalyi fűtésidényre támogatást kérők tábora. Kalkulációk

Zajlik még a feldolgozás a csíkszeredai városháza szociális osztályán, így nincs pontos adat a fűtéspótlékot igénylők számáról, de hozzávetőlegesen 800-ra tehető. Ha figyelembe vesszük, hogy tavaly 1500 ilyen jellegű kérést tettek le a hivatalhoz, közel 50 százalékos csökkenésről beszélhetünk.
– Jóval kevesebben jöttek az irodánkba érdeklődni és kérést letenni is, mint tavaly – erősítette meg lapunknak Bíró Edit, a városháza szociális osztályának vezetője.
Állítása szerint az ok többrétű. Közrejátszik a minimálbér emelkedése, a fizetésemelések a tanügyben, egészségügyben, de az is, hogy sokan leváltak a távfűtési hálózatról, és áttértek gázzal való fűtésre, így más, adott helyzetben kedvezőtlenebb elbírálási kategóriába esnek. És nem utolsósorban sokakat elriaszt az, hogy a tavaly fűtéspótlékot igénylők és kapók között szép számmal vannak, akik vissza kell fizessék az összeget.
– Van olyan, aki idejött az irodába, és elmondta, hogy soha többet nem fog fűtéspótlékot igényelni, miután a tavaly kapott összeget vissza kell fizetnie. A legtöbben olyanok vannak ebben a helyzetben, akik esetében utólag kiderült, hogy van 3000 lej fölötti banki betétjük, vagy bizonyos jövedelmi igazolásaikkal akadtak gondok – közölte Bíró Edit.
A 2014-es évben fűtéspótlékban részesülők közül 200 esetben született az a döntés, hogy vissza kell fizessék a kapott támogatást, az esetek újravizsgálásakor viszont kiderült, mintegy egynegyedüknél nem igazolódott be, hogy jogtalanul részesültek volna fűtéspótlékban. Idén nyáron a 2012-es és 2013-as évi fűtéspótlékokat is ellenőrizték, és újabb 300 személy esetében állítottak ki visszafizetésre felszólító polgármesteri rendeletet.
– A 300 személy között kevés volt, akinél a kért iratok begyűjtése és ellenőrzése után ne igazolódott volna, hogy jogtalanul kapott fűtéspótlékot – mondta a szociális iroda vezetője. – Még nincs vége a procedúrának, hiszen folyamatosan adjuk át ezeket az iratcsomókat a Városellenőrzési és Kényszervégrehajtó Osztálynak, amely majd felhajtja az összegeket – tette hozzá. Arról nem volt információja, hogy mostanig hányan fizették vissza azok közül a pénzt, akiket jogosulatlannak ítéltek a tavalyi fűtéspótlékra, azt viszont elmondta, hogy tud olyan esetről, amikor az illető vállalást írt alá, mely szerint részletekben törleszt, a jövedelme ugyanis annyira kicsi, hogy nem tudja egyben vagy két részletben visszafizetni a szóban forgó összeget.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb