Jelentős összeget kap új felszerelésekre a megyei kórház

129

Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében tartotta soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa. Jelentős összeget utaltak ki a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felszerelésének bővítésére, ugyanakkor a házigazda város fejlesztési terveivel kapcsolatban is elvi határozatot hoztak a képviselők. Gyergyószentmiklós polgármestere, Nagy Zoltán ünnepnek nevezte az eseményt, és megjegyezte: nagy reményeket fűz az üléshez, hisz legutóbb – négy és fél éve – a műjégpálya felújításáról döntöttek Gyergyószentmiklóson a képviselők, és a terv megvalósult.

Nagy Zoltán polgármester (állva). Idővel jelentős gyakorlati hozadékát reméli az ülésnek
Nagy Zoltán polgármester (állva). Idővel jelentős gyakorlati hozadékát reméli az ülésnek

Tiszteletadással, egyperces néma csenddel kezdődött az ülés, a jelenlévők Gyer­gyóremete alpolgármesterére, Bakos Józsefre emlékeztek, aki a tanácsülés reggelén hunyt el. A községnél maradva elhangzott: Hargita Megye Tanácsa igyekszik segíteni Gyergyóremetét egy beruházás miatti adósság törlesztésében.

Elvi határozatok Gyergyószentmiklósért
Számos eredménye van a gyer­gyószentmiklósi önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa közötti együttműködésnek – jelentette ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök, gondolva a műjégpálya felújítására vagy a felszegi Munkás Szent József templom építésére. Ezúttal elvi határozatot hozott a megyei önkormányzat, mely szerint a város több fejlesztési tervét is igyekeznek támogatni.
Nagy Zoltán gyergyói polgármester rámutatott: a remetei hulladéklerakó miatt megnövekedett a városban a teherforgalom, ezért egy terelőút megépítésére lenne szükség. Emellett a felújított Benedek-kúria kapujának elkészítéséhez és a gyergyószentmiklósi iskolák fejlesztéséhez kérte a megyei önkormányzat támogatását. Szó esett a műjégpálya tetőszerkezetének esetleges felújításáról, ez is az elvi határozatok között szerepel.
A házigazda Salamon Ernő Gimnázium igazgatója, Lakatos Mihály azt mondta, az iskola melléképületét újítanák fel, az új létesítményben pedig szabadidő- és délutáni foglalkoztatási központ, szilenciumterem és a könyvtár kapna helyet. A Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskola egy tanműhely korszerűsítéséhez kéri a megyei önkormányzat támogatását, mint Részeg Ildikó igazgató részletezte: egy CNC-gép megvásárlására, valamint a famegmunkáló műhely bővítésére.
A gyergyószentmiklósi sportot segítő fejlesztési társulás, azaz a sport-ADI napirendi pontjánál Bende Sándor tanácsos, képviselőjelölt továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy az előterjesztett 119 000 lej helyett 310 000 lejes tagdíjjal szálljon be Hargita Megye Tanácsa, hozzátéve: Gyergyószentmiklósnak nagyobb figyelmet kell szentelni a források elosztásánál. Erre hívta fel a figyelmet Barti Tihamér megyei alelnök is, aki egyébként felvállalta az említett tagdíjemelés ügyének kezelését.

Felszerelését bővítheti a megyei kórház
Az ülésen kiemelt figyelmet kapott az egészségügy: a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a tölgyesi Pszichiátriai Kórház támogatásáról döntöttek. A csíkszeredai kórház közel egymillió lejt kapott, amelyből az elszállásolási körülményeket, valamint a kórház felszereltségét javíthatják. A gyimesi árvízkárok elhárítására újabb összeget különítettek el, egy másik döntéssel törlesztettek az elmúlt években felvett adósságból, és újra napirendre került a tej-kifli program helyzete. Ezzel kapcsolatban elhangzott, a megyei önkormányzat – kivizsgálást kérve – az Országos Versenyhivatalhoz és a Közegészségügyi Igazgatósághoz fordul, mivel idegen cég termékeit szállítják. Ferencz Salamon Alpár tanácsos azt mondta, módosítani kellene a tej-kifli programot szabályozó törvényt, beolvasztva a tevékenységet a fejkvóta-rendszerbe: ezáltal sokkal hatékonyabban működhetne a folyamat.
Szintén a kihelyezett ülés alkalmával, újabb termelőknek adták át a Székely termék védjegy tanúsítványát. A gyergyócsomafalvi Fenyőalja Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület részéről Orbán Melinda, Madarász Zsuzsanna, Bartalis Rozália, Ambrus Klára és Csata Mária, Széles Éva és Páll Irma Kecsetről, Mózes Jolán Kénosról, Kovács Berta-Anna Székelyvarságról és az oroszhegyi Vass Éva kapta meg a tanúsítványt.
– Jó irányba indultunk el, de sok még a tennivaló – jegyezte meg Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, hozzáfűzve: a védjeggyel rendelkező termelők száma ezennel elérte a 106-ot.
[box type=”shadow” ]03_megyeikorhaz
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Sürgősségi Betegellátó Egységét, a röntgenvizsgálatokat végző osztályt, az urológiai szakosztályt és a gasztroenteorológiai oszályt látogatta meg Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Korodi Attila parlamenti képviselő pénteken, azzal a céllal, hogy megtekintsék a jelenlegi állapotokat és felmérjék a jövőbeni támogatási lehetőségeket. Az osztályok specifikus problémáinak megbeszélésén túl minden esetben szóba került azok bővítésének szükségessége és annak lehetősége, az erre fordítható források kezelése és a feladatok leosztása, illetve a munkaerőhiány jelenségének kezelése. Borboly Csaba szerint december folyamán meglátogatják azokat a szakosztályokat, ahonnan erre felhívást kapnak, hogy megoldást keressenek az igényekre. A megbeszélés hozadékáról hamarosan részletesen beszámolunk.

 

[/box]

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek