Jelentős összegek környezetvédelmi programokra

104

A csíkszeredai székhelyű Pol­gár-Társ Alapítvány és a MOL Románia tizenharmadik alkalommal hirdeti meg jól ismert Zöldövezet elnevezésű programját, amelyre civil szervezetek jelentkezését várják február 15-ig. A közel 700 ezer lejes támogatást olyan környezetvédelmi projekteket lebonyolító szervezetek kaphatják meg, amelyek a fiatalok környezetvédelem iránti elkötelezettségét fejlesztik – tájékoztatták a sajtót tegnap az alapítvány székhelyén.

A brassói díjazottak Potozky László alapítványi vezető és Carmen Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója társaságában Fotó: László F. Csaba

A MOL és a Polgár-Társ által támogatott programokban már több mint 200 ezer személy volt érintett önkéntesként vagy kedvezményezettként szerte az országban. A 2006-ban indult programnak köszönhetően 522 projekt nyert támogatást több mint 6 millió lej értékben – közölte Carmen Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Eredmények a nevelés terén
– Az általunk támogatott programok legnagyobb sikereként tartjuk számon, hogy nagyon sok gyermek és fiatal környezettudatosságra való neveléséhez járultunk hozzá. Meggyőződésünk, hogy továbbra is szükség van erre a programra, ezért írtunk ki újabb pályázatokat – mondta a vállalat ügyvezető igazgatója.
A Polgár-Társ Alapítvány vezetője, Potozky László a tavaly támogatott konkrét projektekről számolt be. Akárcsak a korábbi években, tavaly is körülbelül 50 pályázatot finanszíroztak több mint 650 ezer lej értékben.
– Csak tavaly több mint 16 ezer személy vett részt e projektek gyakorlatba ültetésében. Főként a civil szervezetek önkéntesei az érintettek. A városi zöldövezetek kialakítását támogató kezdeményezésben több mint 21 ezer négyzetméter zöldfelületet sikerült létrehozni, illetve felújítani, ezzel majdnem 50 hektár védett terület jött létre vagy újult meg országszerte, több mint 8000 virágpalántát és 4000 fát ültettek el – részletezte az alapítvány igazgatója, aki kiemelte, hogy az utóbbi években 169 környezettudatosságra nevelő tevékenység zajlott a projekt révén.

Idén újdonságok is lesznek
Potozky László kifejtette, idén is folytatják a Zöldövezet programot, amelyre február 15-ig küldhetik be környezetvédelmi témájú pályázataikat a civil szervezetek. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Városi Zöldövezetek és a Védett Területek programösszetevőkben pályázhatnak. Nyertest március végén hirdetnek.
Újdonság, hogy a Védett Területek programrész keretében Környezetvédelmi sajtódíjat is hirdetnek, amelyre cikkekkel, írásokkal, interjúkkal, kisfilmekkel lehet jelentkezni. A sajtóanyagoknak a védett területek népszerűsítése és bemutatása lehet a témája, de azt is figyelemmel követik, hogy milyen nézettséget, olvasószámot érnek el. A Környezetvédelmi sajtódíjra a szerzőt benevezheti más személy is. A nyeremény kétszer 5000 lej, külön díjazzák az írott (nyomtatott vagy elektronikus) sajtóban, valamint a tévében vagy rádióban megjelent anyagokat.
A tegnapi sajtótájékoztató végén bemutatkoztak a tavalyi pályázatok nyertesei, a Városi Zöld­övezetek programrészben a gyulafehérvári székhelyű Inventis Egyesület kapta a díjat az Illatos zöld kert elnevezésű projektjére, amely a besztercei 6-os számú napközi otthon udvarának rendezését és a gyermekek környezeti nevelését tűzte ki céljául. A Védett Területek programrészből a brassói székhelyű ProPark Alapítvány került ki nyertesként a Brassó, város a természet szívében című projektjének köszönhetően, amely a Brassó megyei védett területek népszerűsítését tűzte ki céljául.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.