Jelentős lehetőségektől eshet el a község

89

Jelentős pénzösszegektől és le­hetőségektől eshet el a gyer­­gyóújfalvi önkormányzat, mi­után az MPP- és az RMDSZ- frakció továbbra sem tud megegyezni az alpolgármester személyét, valamint a Gazdasági Szakbizottság megalakulását illetően. Egyed József MPP-s polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón kifejtette: az RMDSZ képviselői kivonultak a legutóbbi ülésről, így nem tudtak szavazni a község számára létfontosságú kérdésekben. A helyi RMDSZ elnöke, Sólyom László egy közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben úgy fogalmaz: olyan tanácsban akarnak dolgozni, amely nem „szavazógépezetként” működik.

Tótpál László, Egyed József és Mihálydeák Ervin. A jelenlegi helyzetről számoltak be
Tótpál László, Egyed József és Mihálydeák Ervin. A jelenlegi helyzetről számoltak be

Áll a bál a gyergyóújfalvi önkormányzatnál, miután a két frakció továbbra sem tud közös nevezőre jutni az alpolgármester személyével és a Gazdasági Szakbizottság megalakulásával kapcsolatban.

Kivonultak az ülésről
Egyed József polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón megjegyezte: hat napirendi ponttal tartottak tanácsülést, az RMDSZ-frakció kérésére pedig előrehozták az alpolgármester megválasztására és a Gazdasági Szakbizottság megalakulására irányuló határozattervezeteket. Az alpolgármester személyét illetően korábban Mihálydeák Ervint javasolta a Magyar Polgári Párt, és mivel nem sikerült megegyezni, így most a szintén MPP-s Tótpál Lászlót jelölték a tisztségre. Egyed József azt mondta, az RMDSZ-frakció kizárólag Sólyom László személyéhez ragaszkodott a tisztség betöltését illetően, és mivel nem sikerült dűlőre jutni, az ellenzék képviselői kivonultak a tanácsteremből.
Egyed rámutatott, elsősorban a közösséget érintő fontos kérdésekben nem sikerült dönteni: az egyik napirendi pont egy költségvetés-kiegészítést tartalmazott, amely arról szólt, hogy 176 ezer lejt kapott az önkormányzat az árvíz okozta károk helyreállítására. A polgármester kifejtette, ebből az összegből 30 hidat és 4,2 kilométer erdei utat tennének rendbe, ugyanakkor úttöltést is tartalmaz. Hozzátette: az otthoni beteggondozók bérkiegészítése és bizonyos pályázati pénzek kifizetése is szerepelt a napirenden, minderről azonban nem sikerült szavazni.
– Hiába érveltünk, hogy az alpolgármester-választásra és a szakbizottságra vonatkozó pontokat levesszük, mert a közösség számára nagyon fontos a többi – fogalmazott Egyed József, hangsúlyozva: ha folytatódik a patthelyzet, veszélybe kerülnek azok a pályázati összegek is, amelyeket már lehívtak, vagy most vannak szerződéskötési fázisban.
Elmondta, az RMDSZ-es Miklós Károlyt személyesen javasolta alpolgármesternek, ő azonban nem vállalta.
Tótpál László megjegyezte, Tekerőpatakot kivételesen érzékenyen érinti ez a helyzet, mert több beruházást is oda terveztek.

A megoldás várat magára
Azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a megoldás, Egyed József azt mondta, vagy sikerül megegyezésre jutniuk a feleknek, vagy fel kell oszlatni a testületet és új választásra lesz szükség.
– Aki nem tudja szolgálni a közösséget, ne keresse itt a helyét – jelentette ki Egyed, majd arról is tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy négy év múlva már biztosan nem indul a polgármesteri székért. A következő tanácsülést holnap tartják, ahol kizárólag a közösséget érintő említett fontos kérdésekben próbálnak döntést hozni.
Az RMDSZ-frakció elnöke, Sólyom László egy közleményt juttatott el lapunknak, amelyben úgy fogalmazott, olyan tanácsban akarnak dolgozni, amely nem „szavazógépezetként” működik, majd megkeresésünkre azt mondta, a megegyezést illetően kétségei vannak. Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy részt vesz-e a frakció a holnapi ülésen annyit mondott, hogy egyelőre nem tudja, erről közösen hoznak döntést.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.