Jelentős a gólyapopuláció Alcsíkon

Csíkszentsimon országos szinten második

923

A Román Madártani Egyesület (SOR) legújabb kimutatása szerint idén 3000 gólyafészket számoltak össze az ország területén. Ezek egy része a Csíki-medencében található, Csíkszentsimon – 61 fészekkel – a második helyen zárt országos szinten a gólyapopulációt illetően, de Csíkszentkirály és Madéfalva sem maradt ki a sorból. Demeter László biológus lapunknak elmondta: Székelyföld, hegyvidék lévén, nem a legoptimálisabb helyszín a gólyák számára, mégis leginkább Alcsíkon – ahol a legnagyobb kiterjedésűek a lapos, nedves részek – gyakori ez a madárfaj.

Majdnem minden villanyoszlopra jut egy gólyafészek. Kedvelt hely Fotó: László F. Csaba

Június 25. és július 31. között 10 238 fehér gólyát számoltak össze az ország területén. A Román Madártani Egyesület (SOR) projektjének köszönhetően 3000 fészket és 5311 fiókát dokumentáltak, az adatokból az is kiderült, hogy Hargita megye – összesen 255 gólyafészekkel – nem áll rosszul a gólyapopuláció tekintetében. A felmérés, településekre lebontva, arról is beszámol, hogy Csíkszentsimon – 61 fészekkel – országos szinten a második helyen áll. Ezzel kapcsolatban kerestük meg Kozma István polgármestert, akitől megtudtuk: a helyiekkel már tavasszal próbálták összesíteni a populációt.
– Akkor 50 gólyapárt számoltunk. A falu életében mindenképpen pozitív, hogy otthon érzik magukat ezek a vándormadarak, hiszen találkoztam már olyan turistákkal is, akik gólyafészkeket jöttek fényképezni Simonba. Azonban az idei időjárás miatt adódtak problémák: az esőzések során megrongálódtak a villanyoszlopon lévő fészkek, és a fiókák leestek a földre – számolt be a polgármester, hozzáfűzve: főleg Csatószegen fordultak elő ilyen esetek. A sérült gólyákat a helyi állatorvos látta el, a megrongálódott fészkeket pedig az Electrica segített helyreállítani. Idén ősszel felújítjuk a közvilágítást a településen, és a gólyafészkekre is gondunk lesz – szögezte le Kozma István.
A SOR projektjéből egyébként az is kiderült, hogy Csíkszentkirályon és Madéfalván is szívesen tartózkodnak a gólyák. A környezeti és egyéb befolyásoló tényezőkről Demeter László biológus, a Pogány-havas Natura 2000 Gondnokság vezetője fejtette ki véleményét a Hargita Népének.
– Alcsík mellett Felcsíkon is számos gólya van, így nem meglepő Madéfalva besorolása, de Csíkcsicsó is rengeteg gólyának ad otthont. Mára már olyan településeken is van gólyafészek, ahol korábban egyáltalán nem volt jellemző, gondolok itt Csíkcsobotfalvára, de Csíkmadarason is jelentősen nőtt az állomány – tájékoztatott a Pogány-havas Natura 2000 Gondnokság vezetője.
Hangsúlyozta, a terepviszonyok mellett az afrikai élőhely minősége is befolyásolja a gólyák letelepedési helyét, de nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a kisebb parcellákból álló kaszálók egész nyáron élelmet biztosítanak a madaraknak.
– Habár Székelyföld hegyvidék, a gólya pedig síkvidéki faj, Romániában mégis Alcsíkon találhatók a vándormadár által legsűrűbben lakott területek. Ennek oka az, hogy itt a legnagyobb kiterjedésűek a lapos, nedves részek, és rengeteg a kaszáló. Hargita megyében 160-170 ezer hektár kaszáló található – ez rekord az országban –, a gólyák pedig táplálékuk 80 százalékát innen szerzik be – ecsetelte Demeter László, kiemelve: a 90-es évek végétől megduplázódott a gólyapopuláció.
A biológus rámutatott: többet kell foglalkozni a gólyákkal, hiszen értéket képviselnek.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek