Jelentéktelen drágulás

Április havi árindex

96

Tegnap reggel hozta nyilvánosságra az Országos Statisztikai Intézet (INS) a fogyasztói árak április havi alakulására vonatkozó közleményét. Egyes feltételezések ellenére április folyamán minimális, 0,26%-os drágulás következett be. Ez nem azt jelenti, hogy egyes élelmiszerek esetében nem következett be viszonylag jelentős áremelkedés.

Első látásra jelentősebb drágulás nem következett be, de az élelmiszerek tekintetében némileg másképp fest a helyzet, mert azok összességükben 1,27%-kal kóstáltak többet, mint márciusban és 4,42%-kal többet, mint a múlt esztendő decemberében. Ugyanakkor 2019 áprilisához viszonyítva az élelmiszerek esetében 5,72%-os drágulásról beszélhetünk. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek árai hónapról hónapra emelkednek. Ezek között a zöldségfélék, a friss gyümölcs, a sertéshús stb. Amúgy az áprilisi csúcstartó ismét a burgonya volt, amely 8,96%-kal került többe, mint a megelőző hónapban. A dolgok ilyen alakulásában mindenképp közrejátszott a márciusi felvásárlási láz, illetve a hazai készletek kimerülése, valamint az is, hogy a piacon megjelent az újkrumpli, amely az évnek ebben a szakaszában többe is kerül. A szemes bab és egyéb zöldségfélék 5,84%-kal drágultak márciushoz képest, a friss gyümölcsök 4,75%-kal, a déligyümölcsök pedig 3,29%-kal. Ármérséklődés egyetlen termék esetében következett be, nevezetesen a tojás esetében, amely 1,27%-kal volt olcsóbb áprilisban, mint márciusban. Piaci elemzők szerint az élelmiszerek esetében a feltételezett áremelkedéseknek jobbára az állta útját, hogy a vendéglátóipar, a közétkeztetés „szüneteltetése” okán csökkent számos élelmiszeripari termék iránt a kereslet, továbbá az, hogy márciusban igen sokan bespájzoltak. A tejiparosok egy része például arról panaszkodik, hogy az iskolai tej-program elkerülhetetlen felfüggesztése okán ebből a termékféleségből felesleg keletkezett. Amúgy az anyaországban más trend mutatkozott, ott az idényáras élelmiszerek ára 6,2%-kal, a párizsié és a kolbászé 3,5%-kal, a sertéshúsé 2,8%-kal, a baromfihúsé pedig 1,5%-kal lett magasabb, s ilyenképp az élelmiszerek ára átlagosan 1,4%-kal nőtt márciushoz képest.
Az ipari árucikkek esetében azok ára 0,43%-kal csökkent, ez pedig kizárólag annak köszönhető, hogy az üzemanyagok ára áprilisban 2,67%-kal volt kevesebb, mint márciusban és 8,3%-kal kevesebb, mint 2019 decemberében. Tulajdonképpen ez a termék volt az, amelynek kedvező alakulása szépített az áprilisi árindexen. Hasonlóképpen történt ez az anyaországban is, ahol az üzemanyagok ára jelentősen visszaesett, 16,4%-kal, s ilyenképpen ez a termékkör önmagában 1 százalékponttal járult hozzá a fogyasztóiár-index egyhavi csökkenéséhez. Az üzemanyagok ára kapcsán megemlíthetjük, hogy bekövetkezett egy kedvezőtlen fordulat: a kínai kereslet erőteljes fokozódása miatt az elmúlt héten megugrott a nyers olaj világpiaci ára, s emiatt a világ számos országában máris megdrágult az üzemanyag. Magyarországon például az utóbbi 5 nap során kétszer is.

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.