2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Jégkorongtorna, sí- és kutyafogathajtó versenyek

Három télies sportrendezvényre várják a hétvégén a jeges és havas sportokat kedvelőket Hargita megyében. Székelyudvarhelyen amatőr jégkorongtorna lesz, a Madarasi-Hargitán síversenyt, Tusnádfürdőn pedig kutya­fo­gat­hajtó viadalt tartanak. Mind­három helyszínen remek körülmények várják a sportolni vágyókat.

Baróti Botond szervezőként és győztesként is helytállt a Délhegy-kupán Fotó: Cristina Gusatu

Az időjárás egyelőre kedvez a téli sportokat kedvelőknek, a hétvégét pedig több szervező is kihasználta, lesz jégkorongtorna, sí- és kutyafogathajtó verseny is a megyében. Mindhárom helyszínen a szervezők remélik, a hideg idő nem rettenti el a versenyeken indulni vágyókat.

Amatőrök hokiznak
Harmadik alkalommal szervezik meg a Winter Classic Székely­udvarhely nevet viselő amatőr jégkorongtornát, a találkozókat holnap és vasárnap játsszák a helyi jégpályán. A Székelyudvarhelyi Hokisokk három csapatot hívott meg a tornára, a házigazdák két gárdával állnak ki, de jégre lépnek a Bukaresti Torpedo, a Brassói PubBoys és a Gyergyószárhegyi Bástya amatőr jégkorongozói is. A hagyományokhoz híven idén is lesz a torna alatt adománygyűjtés, a idei kedvezményezett a Szé­kely­udvarhelyi Küküllő U12-es csapata lesz.
A Winter Classic tornát szervező HokiSokk csapat egyik kezdeményezője volt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia között létrejött partnerségnek. A tavalyi év nagy eredményének tartják – a sportág helyi fejlődése szempontjából –, hogy harminc esztendőnyi kényszerszünet után az intézményes utánpótlás-nevelés újraindult a városban Bán-Széll István vezetőedző irányításával.
A székelyudvarhelyi korcsolyapályán zajló kétnapos rendezvényre ingyenes lesz a belépő, a szervezők zsíros kenyérrel kedveskednek a nézőknek. A jégkorongmérkőzések szombaton és vasárnap reggel 8.30-tól 9.30-ig, illetve 12.30-tól 17.30-ig zajlanak, a közkorcsolyázás programja változatlanul 10 és 12, illetve 18 és 21 óra között tart.

Síverseny a Hargitán
Bagolykő-kupával díjazott óriás-műlesikló síversenyt szerveznek szom­baton a Madarasi-Hargitán. Az egyfutamos óriás-műlesiklásban korosztályonként külön mérettetnek meg az amatőrök és a profik, a nők és férfiak, kategóriánként az első 3 helyezettet 1–3 napos síbérletekkel díjazzák a síközpont üzemeltetői. Minden 1–7 év közötti résztvevő ajándékcsomagot, míg a 8–11 év közöttiek csokoládét kapnak az érmek és oklevelek mellett. Pályavonal: Nagy Mihály sípálya teteje – Gerinc – Kicsi Mihály – Súgó pálya. A verseny egy futamból áll.
A viadalra iratkozni szombaton 10 és 10.30 között a helyszínen lehet, nevezéskor a felnőttek egy felelősségvállalási nyilatkozatot írnak alá, és szükséges a személyazonossági igazolvány másolata, a 18 év alattiak iratkozásakor a gyerek szülei írják alá a felelősségvállalási nyilatkozatot, és be kell adni a részt vevő gyerek születési bizonyítványának másolatát.

Kutyák és szánok
Szombaton és vasárnap kutya­fogathajtó verseny lesz Tusnád­für­dőn. A hatodik alkalommal sorra kerülő, Tusnádfürdő-kupával díjazott kutyafogathajtó verseny egy gyorsasági futam, amelyben a kutyák számának megfelelően a fogatok, különböző: 10, 8, 7 illetve 5,5 kilométeres távokat teljesítenek, időre. Noha ebben a sportban, ezek a távolságok rövidek, a kijelölt erdei pályák technikai szempontból fogják próbára tenni úgy a hajtókat, mint a kutyákat. A verseny rajt- és érkezési pontja a tusnádfürdői sípálya közvetlen szomszédságában lesz kialakítva.
A versenyt hat kategóriában hirdették meg: A1 – 8 kutyás fogat (szibériai husky); B1 – 6 kutyás fogat (szibériai husky); C1 – 4 kutyás fogat (szibériai husky); C2 – 4 kutyás fogat (malamut és samoyed); D1 – 2 kutyás fogat (szibériai husky); D2 – 2 kutyás fogat (malamut).
A kutyafogathajtóknak idén ez lesz a második versenyük, hiszen tíz napja Gyergyócsomafalván a 4. Délhegy-kupáért küzdöttek meg. Az A1 kategóriát Baróti Botond nyerte Parajdi Zoltán és Bencze Tibor előtt, a B1 kategóriában a világbajnoki címvédő óradnai plébános, Kiss Attila diadalmaskodott, aki egyébként fogatával a leggyorsabban teljesítette a pályát, a második helyen Kósa Ernő, a harmadikon Tăuţan Mircea végzett. A C1 kategóriában Baróti Nándor nyert Berende Damaschin és Achim Alexandru előtt, a C2 kategóriában Constantin Grosu győzött, megelőzve Nagy Radut és Basarab Gicut. A D1 kategóriában Moca Dan fogata volt a leggyorsabb, őt Both Sebestyén és Berende Bogdan követte, míg a D2 kategóriában Chetreanu-Don Paul-Claudiu győzött, megelőzve Bârsan Răzvant és Zágoni Zsoltot.

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb