2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Jégesővel dacolva a hagyományőrzésért

Az időjárás vette át a szervezői szerepet tegnap, a tizenkettedik alkalommal tartott gyilkostói népművészeti sokadalmon: kisebb szünetekkel szinte egész nap esett az eső, a Szent Anna napi égi áldás mellé pedig jég is társult, melynek következtében több programon is változtatniuk kellett a szervezőknek. A Szent Kristóf-kápolnánál tartott búcsús szentmisén viszont a kedvezőtlen időjárás ellenére is sok hívő részt vett.

gyergyo_kristofbucsu
Szakadó jégesőben áldották meg a járműveket

[dropcap]J[/dropcap]égeső nehezítette tegnap a XII. Gyilkostói Népművészeti Sokadalom szervezőinek munkáját: a rossz időjárási körülmények miatt teljes egészében elmaradt a néptáncgála, de a további programokon is változtatni kellett.
A váratlan helyzetek ellenére a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb programról kelljen lemondani: a délutáni koncertek nagy részét a gyilkostói Panoráma vendéglőben tartották, de lapzártánkkor az esti – Bognár Szilvia és az Etnoé – koncert körülményei még kérdésesek voltak.
A főzőversenybe is beleszólt az eső, azonban végül mind az öt benevezett csapat elkészítette az ételt. A résztvevőknek valamilyen hagyományos ételt kellett főzniük: a tarhonyás lecsótól kezdve a kecske heránytokányig több ínyencséget is értékelt a zsűri.
A gyilkostói Szent Kristóf-kápolnánál tartott búcsúra viszont a rossz időjárás ellenére is tömegek érkeztek: a Szecsete Zoltán orotvai plébános által celebrált ünnepi szentmise prédikációjában a hit és a szeretet kettőssége jelent meg.
– A hitetlen ember szeretet nélküli vad – hangsúlyozta a plébános, majd nagyanyáink életmódjára hivatkozva megjegyezte: annak idején az emberek nem ellenségként, hanem testvéri szeretettel tekintettek egymásra.
A szentmise végén lezúduló jégeső ellenére idén is megáldották a járműveket, a sofőrök egy-egy Szent Kristófot ábrázoló képet is kaptak.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb